Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako sa stravovať v zime?

Dátum: 24.01.2024
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 460
5 min. čítania
Ako sa stravovať v zime?

Radí nutričná terapeutka zo zvolenskej nemocnice.

Je prirodzené, že ľudské telo si počas rôznych ročných období pýta rozdielne potraviny. Je to tak najmä kvôli tomu, že sa líšia požiadavky organizmu na vitamíny, minerály a výživné látky. V zime má na stravovanie vplyv aj chlad, málo slnečných lúčov či kratšie dni. Ako sa udržať v kondícii aj počas zimného obdobia?

 

Na rozdiel od letných mesiacov, kedy množstvo prospešných vitamínov prijímame zo sezónneho ovocia a zeleniny bez toho, aby sme sa nad tým zamýšľali, počas zimy musíme byť rozvážnejší. „Do jedálneho lístka by sme mali zaradiť sýtejšie jedlá a jedlá, ktoré nám dodajú vitamíny. Vhodné sú teplé zeleninové či mäsové polievky, ale tiež polievky a prívarky zo strukovín. Strukoviny obsahujú vitamín B, sú výživné, obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, minerálov a účinne zasýtia,“ vysvetľuje Ľubomíra Fraňová zo zvolenskej nemocnice. Vitamíny skupiny B sú počas zimy veľmi dôležité, pretože dodávajú energiu, ktorú kvôli chladnému počasiu a kratším dňom rýchlejšie spotrebujeme. Majú tiež neoceniteľný prínos pre nervovú sústavu.

 

Fenoménom, ktorému sa počas zimy venuje mnoho odborníkov, je aj nedostatok vitamínu D, ktorý v tomto období nedokážeme čerpať prirodzene zo slnka. Tento vitamín je dôležitý pre správne fungovanie imunity, ale tiež vstrebávanie vápnika, čím sa aktívne podieľa na spevňovaní kostí. Prijať ho môžete i zo stravy, treba však pamätať na to, že vitamín D je rozpustný iba v tukoch. „Z hlavných jedál sú na doplnenie vitamínu D vhodné ryby, napríklad losos, ale aj sardinky v oleji,“ uvádza nutričná terapeutka. Siahnuť môžete aj po avokáde, hubách či vajíčkach.

 

Dôležitý je tiež známy vitamín C, ktorý napomáha správnej funkcii imunitného systému a bojuje proti infekciám. Ten získate napríklad konzumáciou citrusového ovocia, kyslej kapusty a obsahujú ho aj šípky. Kvôli nižším teplotám a mrazom mnoho ľudí počas zimy prichádza aj o pocit smädu, čo môže byť veľmi nebezpečné. Počas všetkých ročných období je vhodná čistá neperlivá voda, cez zimu si však pokojne doprajte aj teplý ovocný či bylinkový čaj, ktorý je vhodné dochutiť medom a citrónom, poprípade zázvorom.

 

Strava sa počas zimy mení aj pre niektorých pacientov vo zvolenskej nemocnici. „V lete sa vždy snažíme pri príprave jedál používať čerstvú zeleninu, v zime ju nahrádzame mrazenou. Počas celého roka pacienti so šetriacou diétou dostávajú k obedu mrkvový šalát či už s jablkami alebo marhuľami. V zimnom období pacientom, ktorí to majú povolené, podávame citrusové ovocie,“ hovorí odborníčka na stravovanie. V Nemocnici AGEL Zvolen pripravuje Fraňová v spolupráci s nemocničnou kuchyňou 22 rôznych druhov diét podľa stanovených diagnóz. „Celkovo sa však jedálne lístky vzhľadom na ročné obdobie upravujú minimálne a to hlavne z toho dôvodu, že v zime preferované potraviny, ako strukoviny a kvasená kapusta, často nemôžu pacienti so šetriacimi diétami. Avšak napríklad pre 3-racionálnu diétu zaraďujeme aj jedlá ako segedínsky guláš či koložvárska kapusta,“ dodáva Ľubomíra Fraňová.

Informácie poskytla Mgr. Eva Peterová , hovorkyňa AGEL SK 

TS