Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Župa žiada garancie, že zdravotná starostlivosť sa v Žiari nebude viac redukovať

Dátum: 21.12.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 423
4 min. čítania
Župa žiada garancie, že zdravotná starostlivosť sa v Žiari nebude viac redukovať

Krajskí poslanci vyzvali spoločnosť AGEL, aby zachovanie zdravotnej starostlivosti v Žiari nad Hronom garantovala aj zmluvne

V Žiari nad Hronom zasadlo vo štvrtok 21.12. 2023 mimoriadne zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja. Hlavnou témou rokovania bola výzva spoločnosti Agel, aby vynaložila maximálne úsilie na znovuobnovenie prevádzky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v žiarskej nemocnici. Župa tiež žiada zmluvné garancie, že zdravotná starostlivosť sa tu nebude viac redukovať.

 

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes mimoriadne rokovali v Žiari nad Hronom. Hlavným dôvodom pre zvolanie župného zastupiteľstva bolo pozastavenie činnosti gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v žiarskej nemocnici.

 

Poslanci prijali uznesenie, v ktorom spoločnosť AGEL vyzvali, aby vynaložila maximálne úsilie na znovuobnovenie jeho prevádzky. Tiež v ňom žiadajú, aby zástupcovia spoločnosti na prvom riadnom krajskom zastupiteľstve, ktoré sa bude konať 11. januára, predstavili víziu zachovania rozsahu zdravotnej starostlivosti poskytovanej v Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica s.r.o., a to spolu s investičným plánom pre zlepšenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

 

Rovnako od AGEL-u žiadajú zmluvné garancie zachovania rozsahu zdravotnej starostlivosti v tejto nemocnici, a to na obdobie 5 rokov, teda do roku 2029. Návrh týchto garancií má spoločnosť kraju predložiť do konca marca budúceho roka.


„Podľa zákona župa nemala inú možnosť ako vyhovieť žiadosti o pozastavenie činnosti gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Je to na obdobie troch mesiacov. Zároveň však budeme v súlade so zákonnými možnosťami dohliadať na to, aby spoločnosť odstránila dôvody, pre ktoré požiadala o prerušenie činnosti tohto oddelenia. Spoločnosť AGEL sme tiež požiadali, aby aj voči personálu nemocnice vystupovala jasne a korektne a aby podnikla všetky kroky na jeho stabilizáciu,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

 

Historická zmluva, ktorú niekdajšie vedenie župy uzatvorilo na prenájom budov nemocnice ešte v roku 2013, žiaľ, neurčuje rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti v tejto nemocnici.

 

Dnes, hoci nemáme v tejto veci žiadne zmluvné páky, vychádzame z predpokladu, že majetok kraja bol nájomcovi poskytnutý v dobrej viere a s dôverou, že sa zdravotná starostlivosť v regióne nebude obmedzovať,“ doplnil Ondrej Lunter.

 

V tomto čase kraj podľa jeho slov rozumie argumentom spoločnosti, že je do tejto nemocnice aktuálne ťažké získať personál a to najmä po tom, ako zmätočne bola zo strany predošlého vedenia ministerstva zdravotníctva nadraftovaná a odkomunikovaná optimalizácia siete nemocníc.

 

Zároveň zdôrazňujeme, že starostlivosť o rodičky musí byť v plnej miere poskytnutá tak, ako to spoločnosť prisľúbila, a to v nemocniciach siete AGEL vo Zvolene a v Leviciach, a rovnako musí v nezmenenom režime fungovať gynekologická ambulancia v nemocnici v Žiari nad Hronom,“ uzavrel banskobystrický župan.

 

 

 

TS: Informácie poskytla: Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK

Foto: BBSK