Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako sledovať hladinu vitamínu D v tele

Dátum: 19.12.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 610
3 min. čítania
Ako sledovať hladinu vitamínu D v tele

Dopĺňanie vitamínu D počas jesene a zimy: Strava zabezpečí len 10 percent potrebného množstva

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto na mieste otázka, ako si ho dopĺňať v zimnom období?

 

Podľa farmaceuta AGEL lekárne PharmDr. Dávida Ferka, vitamín D je symbolom imunity, pretože aktivuje vrodený imunitný systém a spolu s antivírusovými a protizápalovými účinkami predstavuje základný pilier v obranyschopnosti organizmu pred vírusovými infekciami, infekciami dýchacích ciest, ako aj pri niektorých bakteriálnych ochoreniach. „Vitamín D je teda dobrým priateľom človeka v každom veku,“ priblížil farmaceut, ktorý si myslí, že nedostatok vitamínu D sa týka väčšiny populácie, predovšetkým v stredoeurópskych krajinách.

 

V našich zemepisných šírkach, približne od septembra do konca februára, už slnečné lúče neobsahujú UVB žiarenie, ktoré je pre tvorbu vitamínu D potrebné. Predpokladáme však, že organizmus je po letnej expozícii ešte určité obdobie zásobený vitamínom, preto nie je nutné začať užívať vitamín D hneď pri prvom ochladení. Optimálna je, samozrejme, bohatá a pestrá strava. Dopĺňanie vitamínu D u zdravých je vhodná až približne od októbra v malých dávkach (1000 IU). Pri záťaži organizmu (infekčné ochorenia, stres, narušená životospráva) by sa mali dávky vitamínu D dodať v množstve 2000 IU denne. Strava zabezpečí približne len 10 % potrebného množstva vitamínu D,“ vyjadril sa Ferko s tým, že zvyšné množstvo si organizmus musí vytvoriť sám alebo ho čerpať zo zásob uložených v tukovom tkanive a v pečeni.

 

Ako sledovať hladinu vitamínu D v tele?

Hladinu vitamínu D je možné stanoviť biochemickým vyšetrením plnej krvi, ktoré môže indikovať predovšetkým endokrinológ a reumatológ. Vitamín D môže stanoviť aj všeobecný lekár v indikovaných prípadoch v prípade vybraných poistencov. „V AGELLAB ponúkame vyšetrenie Vitamínu D aj pre samoplatcov, aby sa pacienti s podozrením na nedostatok či prebytok tohto vitamínu mohli dať jednoducho, pohodlne a za dostupnú cenu otestovať a podľa toho upraviť svoju životosprávu,“ vysvetľuje riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. Objednať sa je možné na https://www.agellab.sk/.

TS
Informácie poskytla: Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK