Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiarska nemocnica je kvôli nedostatku personálu nútená pozastaviť prevádzku pôrodnice

Dátum: 14.12.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 636
3 min. čítania
Žiarska nemocnica je kvôli nedostatku personálu nútená pozastaviť prevádzku pôrodnice

Nedostatok personálu, ktorý je základným predpokladom pre poskytovanie bezpečnej zdravotnej starostlivosti, vyústil do nevyhnutného rozhodnutia dočasne pozastaviť činnosť pôrodnice v Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom na obdobie troch mesiacov s účinnosťou od 15. decembra 2023.

Starostlivosť o rodičky z regiónu bude kapacitne zabezpečená v špičkových zariadeniach v sieti - v Nemocnici AGEL Zvolen a v Nemocnici AGEL Levice.

Snahou skupiny AGEL je zachovať pôrodnicu v tejto nemocnici. Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie žiarskej nemocnici však dlhodobo čelí nedostatku kmeňového personálu s potrebnou kvalifikáciou, ktorý sa nám napriek maximálnej a intenzívnej snahe v uplynulom období nepodarilo doplniť. V záujme poskytovania zdravotnej starostlivosti bez ohrozenia pacientiek sme preto v tejto chvíli nútení dočasne pozastaviť jej činnosť. Počas tohto prechodného obdobia urobíme všetko pre stabilizáciu personálnej situácie. Ak sa podarí získať dostatočný počet kmeňových atestovaných lekárov potrebných na zabezpečenie plynulej prevádzky oddelenia, činnosť pôrodnice bude okamžite obnovená,“ hovorí predseda predstavenstva AGEL a AGEL SK Ing. Michal Pišoja, MPH, LL. M.

Gynekologická ambulancia v Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom bude fungovať v nezmenenom režime aj po dočasnom uzavretí pôrodnice. Pacientky a budúce mamičky z regiónu tak budú mať zabezpečenú kvalitnú gynekologickú starostlivosť, ako aj komplexnú prípravu na pôrod. Táto gynekologická ambulancia bude registrovať budúce mamičky na pôrod v ktorejkoľvek inej pôrodnici, aj v špičkových zariadeniach v sieti – v Nemocnici AGEL Zvolen a v Nemocnici AGEL Levice, ktoré po nedávnych významných investíciách spĺňajú atribúty najmodernejších zdravotníckych zariadení.

Rodičkám je AGEL pripravený pomôcť aj s transportom do inej vybranej pôrodnice, aj keď nebude súčasťou skupiny AGEL, a to za pomoci dopravnej služby AGEL Merea, ktorá je najväčším poskytovateľom tejto služby na Slovensku a poskytuje profesionálny a zdravotne vyškolený personál a rovnako tak potrebný komfort.

Tento krok nikoho z nás neteší, ale prvoradá je bezpečnosť a všetci si uvedomujeme, že zachovanie pôrodnice bez kvalifikovaného personálu predstavuje hazard so životom matiek a detí. Jeho nedostatok je dlhodobý a celoslovenský problém. Verím však, že aj plánované investície do žiarskej nemocnice pomôžu prilákať kvalifikovaný personál a zvýšiť tak dostupnosť zdravotnej starostlivosti v regióne,“ dodáva Pišoja.

Spoločnosť AGEL v úvode nového roka plánuje začať s reorganizáciou nemocnice, ktorá bude spojená s investíciou do rekonštrukcie a materiálneho vybavenia s cieľom zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, komfort pre pacientov a vytvoriť lepšie pracovné prostredie pre zamestnancov.

Informácie poskytla: Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Foto: AGEL