Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiarska nemocnica pozastavuje prevádzku pôrodnice

GALÉRIA
Dátum: 01.11.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 499
5 min. čítania
Žiarska nemocnica pozastavuje prevádzku pôrodnice

Tlačová správa AGEL SK.

Žiarska nemocnica je kvôli nedostatku personálu nútená pozastaviť prevádzku pôrodnice. Kvôli kritériám optimalizácie siete nemocníc (OSN) nie je možne udržať personál

 

Dlhodobý problém nedostatku zdravotníckeho personálu prinútil vedenie Nemocnice AGEL Žiar nad Hronom pozastaviť nepretržitú 24-hodinovú prevádzku gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia predbežne na tri mesiace. Zmeny nastanú v druhej polovici decembra tohto roka. Prevádzka gynekologickej ambulancie aj plánovaných operačných výkonov sa nemení. Pre budúce rodičky však spoločnosť AGEL prináša viacero náhradných alternatív poskytnutia kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti.

 

Z pohľadu počtu lekárov je situácia na oddelení zložitá už dlhodobo. „Množstvo aktivít vedenia nemocnice v minulosti viedlo k úspešným náborom gynekológov, avšak najmä medializácia optimalizácie siete nemocníc zohrala výraznú úlohu v destabilizácii personálu v nemocniciach nášho typu kategorizovaných do úrovne I., ako je aj žiarska nemocnica“ vysvetľuje situáciu lek. Waldemar Krzysztof Kmiecik, MPH, MSc., medicínsky riaditeľ AGEL SK. „V nej sú avizované kvantitatívne kritériá v počtoch pôrodov a riadená redukcia počtu pôrodníc s menej ako 800 pôrodmi ročne. Redukciu počtu pôrodníc riadenú štátom predbiehajú odchody skúsených lekárov z menších pracovísk, akým je aj táto nemocnica s tohtoročným očakávaným počtom pôrodov približne 480,“ dodáva. Vzniknutá situácia vyplynula z odchodu štyroch lekárov. Nemocnica kapacitne nedokáže pokryť riadnu 24- hodinovú prevádzku oddelenia a najmä ústavnú pohotovostnú službu bez toho, aby slúžiacich lekárov a pacientky/rodičky nevystavovali riziku zlyhania z dôvodu preťaženia. Nemocnica bude aj naďalej poskytovať prevádzku gynekologickej ambulancie a zmeny sa nedotknú ani plánovaných operačných výkonov.

 

Spoločnosť AGEL pre budúce rodičky ponúka náhradné alternatívy. Prvou je možnosť pôrodu v najbližšej pôrodnici k Žiaru nad Hronom, a to v Nemocnici AGEL Zvolen. Zvolenská pôrodnica má v regióne vynikajúce meno. Je stále viac vyhľadávaným zdravotníckym zariadením pre budúce mamičky vďaka empatickému individuálnemu prístupu a kvalitnému zdravotníckemu personálu. Ročne sa tu narodí do 1 300 detí. Rodičkám je k dispozícii zrekonštruované oddelenie šestonedelia, novorodenecké oddelenie, nadštandardné izby a ambulantný trakt. Navyše, už o pár týždňov bude spustená prevádzka komplexne obnovených pôrodných boxov a operačnej sály pre cisárske rezy. Vybudovali sme 4 samostatné pôrodné izby, ktoré zachovávajú intimitu tak, aby rodička pri pôrode nebola vyrušovaná a mala čo najvyšší komfort. Do tejto rekonštrukcie nemocnica investovala 1,28 milióna eur,” hovorí Waldemar Krzysztof Kmiecik.

 

Ďalšou možnosťou pre rodičky z regiónu je využiť služby Nemocnice AGEL Levice. „Levická nemocnica je pripravená poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť pre tehotné pacientky a rodičky na 48 lôžkach vrátane JIS. Disponuje špičkovým personálnym a materiálno-technickým vybavením. Nemocnica prevádzkuje aj oddelenie rizikovej tehotnosti, ambulanciu rizikovej tehotnosti, konzultačnú gynekologickú ambulanciu a ultrazvukovú ambulanciu,” hovorí o možnosti Waldemar Krzysztof Kmiecik. Taktiež disponuje nadštandardnými lôžkami na oddelení rizikovej tehotnosti, v prevádzke šestonedelia, rekonštruovaným samostatným pôrodným boxom a novou sekčnou sálou. Ročne sa tu narodí približne 1 300 detí.

 

Budúce mamičky z regiónu môžu tiež na dopravu do pôrodnice využiť dopravnú zdravotnú službu AGEL Merea, ktorá je najväčším poskytovateľom tejto služby na Slovensku. Ponúka komfortnú prepravu a profesionálny, zdravotne vyškolený personál.

 

Mgr. Jarmila Ševčíková, Zástupca hovorcu, špecialista marketingu a PR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.