Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kosorín má svojich ochrancov

GALÉRIA
Dátum: 25.10.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 920
3 min. čítania
Kosorín má svojich ochrancov

Na vstupe do Kosorína od Janovej Lehoty vás privíta milá jesenná výzdoba.

Skupinka dobrovoľníkov z Kosorína sa inšpirovala tradičnou jesennou výzdobou v Dolnej Trnávke a vyrobila a vystavila okolo malého prameňa obecnej studničky vyrezávané tekvice.
 
Naši predkovia, starí Slovania, nepoznali vyrezávanie tekvíc tak, ako my dnes, ale už v tých časoch si svoje príbytky skrášľovali a osvetľovali vlastnoručne vyrobenými lampášmi, tzv. svetlonosmi. Išlo o vydlabané tekvice, do ktorých vkladali sviečky, aby im po ceste domov svietili na cestu a chránili ich tiež pred zlými bytosťami.
 
Ako vidíte na fotkách Kosorínčania tekvice nielen vyrezali, ale aj nadekorovali tkaninami, perím či iným prírodným materiálom.


„ Chceli by sme vyjadriť našu vďaku pani Božene Legíňovej aj pani Márii Vankovej z domu č.131, ktoré nám venovala tekvice z vlastnej záhrady. Rovnako ďakujeme aj pani Emílii Šabronskej z Bardejova, ktorá nám poslala 14 kilogramov dekoratívnych tekvičiek.  Pani starostka Morvayová, ekonómka Danka Beňová, poslankyňa Janka Beňová a dobrovoľníčky Annamária Beňová, Mária Kozárová prispeli materiálom, prácou a tiež talentom pre aranžovanie“ povedala nám iniciátorka celej akcie Marta Tužinská, ktorá okrem organizovania prispela materiálom aj prácou.


„Jesenná výzdoba je pri hlavnej ceste, je to vstup do obce a ľudia sa tu fotia, zastavujú a obdivujú to. Tí ľudia nevedia, kto to vytvoril, ale hovoria, že Kosorínčania si skrášlili svoj priestor a že sa im to páči a to bol náš cieľ“ teší sa pani Marta Tužinská.
Tento rok dostali Kosorínčania tekvice aj od pani Emílie z Bardejova, no keďže chcú v začatej tradícii pokračovať predsavzali si, že na budúci rok si vypestujú viac vlastných tekvíc a tekvičiek.


„Studnička okolo ktorej je urobená výstava je u obyvateľov známa aj tým, že vždy najmenej jeden človek z každej generácie sa v nej nedobrovoľne okúpe. A ani tento rok nebol výnimkou, jeden drobec nakoniec skončil vo vode“ zakončila Marta Tužinská.


Dozvedeli sme sa tiež, že veľkú podporu mali od starostky Dariny Morvayovej, ktorá je vo funkcii iba od minulého roka a už v obci stihli urobiť nové oplotenie materskej školy, vybudovať zastrešenú autobusovú zastávku, vydláždiť chodník v centre obce, vyčistili miestny cintorín od buriny, orezali prerastené stromy a v pláne je oprava  Domu smútku. Väčšinu prác robili  dobrovoľníci z Kosorína, ktorí novú starostku podporujú v jej aktivitách.


Autorky jesennej výzdoby:

391686337_705880631568830_2220083667543470240_n

Foto: autorky

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.