Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Šarkaniáda – jesenný rituál púšťania šarkanov v Janovej Lehote

GALÉRIA
Dátum: 09.10.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 483
3 min. čítania
Šarkaniáda – jesenný rituál púšťania šarkanov v Janovej Lehote

Obec začína novú tradíciu.

Za vynálezom šarkanov stoja Číňania. Prvý čínsky šarkan vzlietol približne pred 3000 rokmi. Tieto lietajúce zariadenia používali pri boji, slúžili na odstrašenie nepriateľa a zvyšovanie bojovej morálky. Číňania tiež verili, že šarkan odnáša z domu smolu a nešťastie.
Postupne sa šarkany rozšírili do celého sveta. Vo viacerých krajinách sa organizujú súťaže, šarkaniády, čiže dračie festivaly, ktorých sa zúčastňujú celé rodiny.

Tento rok sa ako prvý v regióne rozhodli zorganizovať Šarkaniádu v Janovej Lehote o 15.-tej hodine na lúke nad ihriskom vedľa základnej školy.


Nebudú chýbať ani súťaže o najkrajšieho šarkana, najdlhšie lietajúceho šarkana, súťaž o najstrašidelnejšieho šarkana a nakoniec súťaž o najkrajšieho doma vyrobeného šarkana.

Súťaž bude napínavá a šarkany budú určite krásne. Organizátor verí, že vďaka dobrému počasiu a príjemnému vetru nad hlavami, uvidíme množstvo  farebných šarkanov rôznych veľkostí a tvarov.
Cieľom podujatia je, aby sa deti vyšantili a celá rodina strávila krásny jesenný deň v prírode aj s dobrým občerstvením.

V minulosti si deti či dospelí vyrábali šarkany doma, dnes sa už viac kupujú v obchode. Vyrobiť si šarkana doma, je však určite väčšia zábava do ktorej sa môže zapojiť celá rodina,pretože tvorivosti sa medze nekladú.

Organizátor obec Janova Lehota praje  všetkým dobrý vetrík, aby šarkany vyleteli čo najvyššie.

 

Ozaj a vedeli ste, že najlepšie lieta klasický šarkan v tvare šesťuholníka? Je totiž najstabilnejší a dokáže letieť veľmi vysoko.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.