Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zvolenská nemocnica otvára novú herniologickú ambulanciu

GALÉRIA
Dátum: 12.09.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 520
4 min. čítania
Zvolenská nemocnica otvára novú herniologickú ambulanciu

Viesť ju bude  skúsený priekopník v odbore

Nemocnica AGEL Zvolen od 11. septembra otvára novú ambulanciu, ktorá sa bude špecializovať na liečbu hernie, teda pruhu. Iniciátorom otvorenia špecializovanej herniologickej ambulancie je primár chirurgického oddelenia MUDr. Dalibor Panuška, ktorý disponuje mimoriadnymi skúsenosťami v liečbe hernií. Ambulancia bude spočiatku k dispozícii dvakrát týždenne v popoludňajších hodinách.

Herniu pozná mnoho pacientov skôr pod pojmom pruh alebo brušná prietrž. Ide o pomerne časté ochorenie vyskytujúce sa u novorodencov, dospelých i senoriov bez ohľadu na pohlavie. Príčinou je oslabená brušná stena, cez ktorú sa vytlačí obsah brušnej dutiny, orgány či tkanivá a štruktúry. Riziko vzniká najmä z nebezpečného presunu orgánov z miesta prirodzeného uloženia.

MUDr. Dalibor Panuška sa aj napriek tomu, že dlhodobo patrí k priekopníkom v oblasti laparoskopických operácií herní, neustále doplnkovo vzdeláva. Absolvoval mnoho certifikovaných kurzov a workshopov s touto tematikou doma na Slovensku, v Českej republike, Európe i USA. Okrem toho je členom Českej herniologickej spoločnosti, Európskej herniologickej spoločnosti či Spoločnosti laparoskopickej chirurgie v USA, kde je aj vo výbore pre Hernia-laparoskopickú chirurgiu. „Vo Zvolene som už pre 25 rokmi vykonal prvú operáciu slabinového pruhu. Operáciu metódou IPOM sme zrealizovali pred 9 rokmi a dnes týmito technikami operujú prakticky všetci chirurgovia na našom pracovisku,“ približuje MUDr. Panuška.

Otvorenie novej herniologickej ambulancie v Nemocnici AGEL Zvolen je ďalším krokom k poskytovaniu špecializovanej starostlivosti v tomto smere. „Herniologická ambulancia sa bude špecializovať na poskytovanie vysoko odbornej starostlivosti od diagnostiky, cez liečbu a následné sledovanie, až po operácie. Budeme sa venovať pacientom s pruhmi všetkých typov. Vyhľadať nás môžu všetci s herniou, najmä pacienti s komplikovanými prípadmi, veľkými herniami či recidívami,“ vysvetľuje primár.

 

Herniologická ambulancia bude k dispozícii spočiatku dva dni v týždni – v pondelok a v stredu. Pacienti na vyšetrenie nepotrebujú odporúčanie všeobecného lekára, je však potrebné vopred sa objednať v rámci chirurgickej ambulancie na konkrétny čas. Návšteva ambulancie nie je spoplatnená a lekári ošetria poistencov všetkých zdravotných poisťovní. „V herniologickej ambulancii budú ordinovať MUDr. Györi a MUDr. Badinka, ktorí absolvoval viacero hernia-workshopov a kurzov a majú plne osvojenú techniku všetkých operácií. Ja budem, samozrejme, ako mentor ambulancie k dispozícii pre potreby akýchkoľvek konzultácií,“ uzatvára MUDr. Dalibor Panuška.

 

Herniologická ambulancia bude k dispozícii v pondelky a stredy od 12:30 do 15:30 v priestoroch všeobecnej chirurgickej ambulancie, ktorú pacienti nájdu v detskom pavilóne Nemocnice AGEL Zvolen na prízemí vľavo. Na vyšetrenie je potrebné vopred sa objednať osobne v ambulancii alebo na telefónnom čísle 045/5201127.

 

www.nemocnicazvolen.agel.sk

TS AGEL ZV

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.