Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

TIP na víkend: Dožinky v Žiari

GALÉRIA
Dátum: 08.09.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 369
3 min. čítania
TIP na víkend: Dožinky v Žiari

Večer s folklórom – Čriepky z ľudovej klenotnice.

Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom pripravilo na 9.septembra Večer s folklórom s názvom Dožinky.

Oslávime tohtoročnú úrodu a pripomenieme si zvyky,
ktoré v minulosti sprevádzali žatvu. 

Žiaden hospodár sa nezaobišiel bez tvrdo pracujúcich remeselníkov, ktorí mu vyrábali a opravovali nástroje. Bez koňa a dobytka by gazda nedokázal svoju pôdu obrobiť. 

Šikovné gazdinky sa okrem iného starali o siatie, žatie a následné spracovanie úrody na konkrétne potraviny, ktoré boli typické pre určité regióny. Z vytvorených zásob čerpali až do ďalšieho leta.

Na svoju prácu potrebovali rôzne hlinené a drevené nádoby a kuchynský riad, textílie, drôtené výrobky, povrazy, koženú useň a iné.

Preto sme prizvali remeselníkov, ktorí zachovávajú tradície a priblížia nám počas podujatia prácu vtedajších majstrov, bez ktorých by gazdovstvo v minulosti nedokázalo existovať.

Dožinkový veniec predstavoval koniec žatvy. Po jeho odovzdaní gazdovi, či gazdinej sa začala oslava úrody spojená s hodovaním, spevom a tancom. Radosť z úspešne ukončenej žatvy nám priblíži folklórna skupina Kmotry kmotrovia z Detvy. 

Ukážku dožinkových slávností a zvykov, spojenú s prezentáciou remesiel súvisiacich s gazdovstvom sme pre vás pripravili v sobotu 9. 9.2023 v záhrade Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom.

V rámci sprievodných podujatí sa môžete tešiť na ochutnávku tradičných jedál a nápojov, ukážky remesiel, tvorivé dielne, jazdu na koníkoch, maľovanie na tvár.

info: Jana Miháliková, folklor@osvetaziar.sk, 045/678 13 06
 
POS ZH
 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.