Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Banskobystrický samosprávny kraj otvoril ďalšiu ambulanciu

Dátum: 05.09.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 302
5 min. čítania
Banskobystrický samosprávny kraj otvoril ďalšiu ambulanciu

V Banskej Bystrici bude ordinovať nová lekárka pre dospelých

Kritickú situáciu s nedostatkom ambulantných lekárov rieši Banskobystrický samosprávny kraj aj zriaďovaním vlastných krajských ambulancií. Od 1. septembra otvoril v Banskej Bystrici svoju v poradí šiestu ambulanciu, ordinovať v nej bude všeobecná lekárka pre dospelých, MUDr. Barbora Koperdáková.

 

Medicínu študovala na prestížnej Karlovej univerzite v Prahe, pracovné skúsenosti zbierala na internom oddelení nemocnice v Brezne a od 1. septembra nastúpila do novej ambulancie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici. MUDr. Barbora Koperdáková bude v krajskom meste pôsobiť ako všeobecná lekárka pre dospelých a ordinovať v priestoroch Polikliniky na Hornej ulici.

 

Nedávno som atestovala a rozhodla som sa využiť ponuku BBSK a nastúpiť do krajskej ambulancie ako ambulantná lekárka. V nemocnici som pôsobila dva roky a nočné služby, psychicky náročná práca na urgentnom príjme či nízke platové ohodnotenie ma presvedčili, že touto cestou sa už nechcem uberať. Chcela som mať vlastnú ambulanciu ako všeobecná lekárka, to však vôbec nie je jednoduché. Podarilo sa mi to vďaka kraju, ktorý ambulanciu kompletne zariadil, vybavil administratívu a všetko potrebné,“ hovorí Barbora Koperdáková.

 

Lekárov pre dospelých je v Banskej Bystrici nedostatok, v zmysle Verejnej minimálnej siete je tu potrebných 52 lekárskych miest, obsadených je však 44. Osem lekárov tu tak stále chýba.

 

Vďaka aktivite nášho kraja bude dostupnosť všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre dospelých v krajskom meste opäť o niečo lepšia. Hovoríme pritom aktuálne o viac ako 70-tisíc dospelých pacientoch, ktorí v Banskej Bystrici potrebujú všeobecno-lekársku starostlivosť,“ povedal župan Ondrej Lunter s tým, že ide už v poradí o šiestu ambulanciu, ktorú BBSK prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry v kraji zriadil.

 

Detskú a pľúcnu ambulanciu prevádzkuje župa v Detve, kardiologické ambulancie má vo Veľkom Krtíši a v Revúcej a všeobecná lekárka pre dospelých ordinuje pod hlavičkou kraja v Haliči.

 

Rád by som z tohto miesta oznámil aj ďalšiu dobrú správu – podarilo sa nám nájsť novú pani doktorku pre našu detskú ambulanciu v Detve, ktorej činnosť sme boli nútení pre vážne zdravotné dôvody prechádzajúcej lekárky od júla pozastaviť. V tejto chvíli doťahujeme administratívne detaily, predbežne by tu nová pani doktorka mala začať ordinovať od 1. novembra,“ povedal Ondrej Lunter.

 

Ten upozornil aj na stále aktuálnu výzvu pre študentov končiacich ročníkov lekárskych fakúlt. „Od 1. októbra ministerstvo zdravotníctva obnovuje rezidentský program pre pediatrov – ak sa ho rozhodnete absolvovať v našom kraji a následne nastúpite na vopred dohodnuté miesto v našej krajskej ambulancii, k platu rezidenta vám bude BBSK prispievať 1000 eur každý mesiac. Všetky detaily sú dostupné na našom webe www.ambulanciebbsk.sk,“ doplnil banskobystrický župan.

 

V tejto chvíli má župa schválený rozpočet na šesť takýchto rezidentov, financie plánuje navýšiť aj v rámci svojho VZN o poskytovaní dotácií na rozvoj a podporu zdravotníctva v kraji. O jeho novom znení a celkovej ročnej dotácii až 200-tisíc eur budú krajskí poslanci rozhodovať už na svojom septembrovom rokovaní.

 

Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.