Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V obci neďaleko Žiaru si pripomenuli výročie posviacky kostola

GALÉRIA
Dátum: 15.08.2023
Počet videní: 801
4 min. čítania
V obci neďaleko Žiaru si pripomenuli výročie posviacky kostola

Kostol v obci posvätil banskobystrický diecézny biskup Rudolf Baláž,

Na slávnostnej bohoslužbe, ktorú celebroval farár Michal Mališ, si veriaci z obce Janova Lehota v nedeľu 13. augusta pripomenuli 16.výročie posviacky kostola Najsvätejšieho srdca Ježišovho.

15.augusta 2007 ho posvätil banskobystrický diecézny biskup Rudolf Baláž, ktorý tiež požehnal oltár a obnovený organ, vtedy na ňom zahral organista katedrálneho chrámu sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici Peter Sochuľák.

Deň 15. august si vybrali Lehoťania z úcty vtedy k 200. výročiu návštevy druhého banskobystrického biskupa Gabriela Zerdahelyho, ktorý práve 15.augusta 1807 ako prvý celebroval omšu v kaplnke, ktorá bola postavená na mieste, kde údajne kľačala Sedembolestná Panna Mária.

 

Niečo z histórie kostola:

Prvá písomná zmienka o Kostole Božského Srdca Ježišovho v Janovej Lehote je z roku 1487. V listine sa píše, že kostol je gotický, postavený už pred spomínaným rokom na starom základe predchádzajúceho kostola ( o tomto kostole však neexistuje písomný zápis. Terajší kostol bol pôvodne zasvätený narodeniu Panny Márie. V roku 1804 kostol poškodil požiar a jeho oprava trvala tri roky.

V rokoch 1897 – 1898 prebehla rozsiahla rekonštrukcia kostola. Po tejto rekonštrukcii došlo aj k zmene, z pôvodného zasvätenia kostola narodeniu Panny Márie došlo k zasväteniu Božskému Srdcu Ježišovmu.

V roku 1930 bol kostol opäť rekonštruovaný. Bola pristavená veľká predsieň a postavené železobetónové chóry, aby sa zväčšil priestor pre veriacich na bohoslužbách, pretože ich počet sa zvyšoval. Počet obyvateľov v obci v roku 1930 bol 2846. Táto prestavba bola urobená počas pôsobenia farára Jozefa Weitterschutza. V roku 2007, za pôsobenia farára Ľudovíta Frindta, bola dokončená obnova liturgického priestoru vo svätyni. Bol postavený nový mramorový oltár s ambonou a sedesom.

15. augusta 2007, Mons. Rudolf Baláž, posvätil kostol aj s novým liturgickým zariadením a organom. Do oltára boli vložené relikvie svätej Faustíny Kowalskej, poľskej rehoľnice, cez ktorú Ježiš priblížil celému svetu posolstvo svojho milosrdenstva. Prostredníctvom nej dal namaľovať známy obraz Božieho milosrdenstva, na ktorom je vzkriesený Ježiš, s dvomi lúčmi z jeho srdca a s nápisom: Ježišu, dôverujem v teba.

Táto relikvia apoštolky Božieho milosrdenstva dotvára zasvätenie kostola Božskému Srdcu Ježišovmu. Práve z Ježišovho prebodnutého srdca vyšla krv a voda, ktoré sú znázornené na obraze milosrdenstva v podobe dvoch lúčov. Ježišovo srdce je prameňom Božieho milosrdenstva.

 

Fotky: DušanMinár

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.