Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slovákov so syfilisom pribúda – ako ho rozpoznať, diagnostikovať a liečiť?

Dátum: 13.08.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 409
6 min. čítania
Slovákov so syfilisom pribúda – ako ho rozpoznať, diagnostikovať a liečiť?

Pri syfilise hovoríme o sexuálne prenosnej infekcii, ktorú spôsobuje baktéria.

Syfilis patrí medzi najznámejšie pohlavne prenosné ochorenia s bakteriálnym pôvodom. Postihuje viac mužov ako ženy a približne od 50. rokov minulého storočia bol počet prípadov stabilne nízky. To je však minulosťou – podľa najnovších údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) počet prípadov výskytu syfilisu stúpol na rekordné čísla. Najviac prípadov sa objavilo vo vekovej skupine 25 až 34 rokov v Bratislavskom kraji.

 

Pri syfilise hovoríme o sexuálne prenosnej infekcii, ktorú spôsobuje baktéria Treponema pallidum. Ochorenie prebieha v niekoľkých fázach, podľa ktorých sa líšia aj jednotlivé príznaky. Pacient sa však môže infikovať a roky nemusí o tom vôbec vedieť,“ približuje ochorenie Ing. Elena Gaboňová, riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB.

 

Syfilis je bakteriálna infekcia, ktorá sa zvyčajne šíri pohlavným stykom a patrí medzi najznámejšie pohlavne prenosné choroby. Ochorenie začína v prvej fáze bezbolestným vredom – zvyčajne na genitáliách, konečníku alebo v ústach, ktoré si ale mnoho pacientov nevšimne. Vred sa objaví na mieste, kde sa baktérie dostali do vášho tela. Obyčajne sa vyvíja asi tri týždne po expozícii.

Práve počas prvej fázy ochorenia dochádza k najčastejšej nákaze, kedy sa baktéria Treponema pallidum prenesie z človeka na človeka kontaktom s vredmi – a to pokožkou alebo sliznicou. Mýtom je, že syfilisom sa môžeme nakaziť na toalete, v bazéne či používaním spoločného jedálneho riadu. Ak je však matka infikovaná syfilisom, môže infekciu preniesť na svoje dieťa, či už pri pôrode alebo cez placentu. Vtedy hovoríme o vrodenom syfilise,“ približuje Ing. Gaboňová.

 

Po počiatočnej infekcii môžu syfilisové baktérie zostať vo vašom tele neaktívne až desaťročia, než sa opäť reaktivujú. Typický vred sa sám po približne šiestich týždňoch uzdraví a prechádza do sekundárnej fázy sprevádzanej celotelovou vyrážkou. Tá začína zvyčajne v oblasti drieku a nie je svrbivá. V ústach a na genitáliách sa môžu tvoriť ďalšie vredy alebo bradavice. Táto fáza môže prebehnúť jednorazovo alebo sa môžu vyrážky v priebehu jedného roka opakovane vracať. Pacienti počas sekundárneho syfilisu zažívajú aj vypadávanie vlasov, horúčky či zdurenie lymfatických uzlín. „Počas primárnej alebo sekundárnej fázy by mal pacient začať riešiť svoju situáciu. V tejto včasnej fáze dokáže infekciu syfilisu potlačiť aj jediná injekcia penicilínu a predíde sa tak vážnejším komplikáciám, ktoré môžu v neskorších fázach spôsobiť až trvalé následky či smrť,“ prízvukuje riaditeľka odboru laboratórií.

 

Spoliehať sa na to, že situácia sa vyrieši sama sa však nevyplatí. Príznaky síce postupne odznejú, nejde však o vyliečenie. Syfilis postupne prejde do latentnej fázy, ktorá môže trvať aj celé roky. Symptómy sa nemusia už nikdy prejaviť alebo ochorenie prejde do tretej fázy. „Až tretina pacientov, u ktorých nebol syfilis riešený vo včasnom štádiu, zažíva terciárny syfilis. V tomto štádiu choroba už vážne poškodzuje mozog, cievy, nervy, oči či pečeň, spôsobuje trvalé následky či dokonca smrť,“ zdôrazňuje Gaboňová. Takzvaný neurosyfilis, ktorý poškodzuje nervový systém a oči, sa však môže rozvinúť v ktoromkoľvek štádiu ochorenia.

 

Bez liečby dokáže syfilis poškodiť celé telo a zapríčiniť mnoho zdravotných komplikácií od kardiovaskulárnych ochorení, cez neurologické problémy až po impotenciu. Okrem toho môže spôsobiť komplikácie počas tehotenstva, vyvolať predčasný pôrod a zvyšuje aj riziko infekcie vírusom HIV. Na pozore by sa mali mať najmä ľudia, ktorí preferujú nechránený pohlavný styk s viacerými sexuálnymi partnermi. „Pri všetkých ochoreniach je prevencia vždy lepšia ako liečba, pohlavné choroby nevynímajúc. V AGELLAB sa môžu pacienti nechať diskrétne otestovať na pohlavné choroby aj bez odporúčania lekára, pričom si vyberú čas i miesto odberu podľa svojich preferencií. V rámci Intímneho balíka dokážeme z krvnej vzorky diagnostikovať nielen syfilis, ale aj hepatitídu typu B, typu C a tiež vírus HIV. V prípade krvi ide o nepriamy dôkaz a to formou protilátok. Ponúkame však aj priamy dôkaz rôznych urogenitálnych infekcií, ktoré vyšetrujeme metódou PCR v centrálnom laboratóriu v Nemocnici AGEL Zvolen. Na tieto vyšetrenia postačuje priniesť vzorku moču,“ uzatvára riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB.

 

TS Agel

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.