Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vitamín D – viete, že ani počas leta ho nemusíte mať dostatok?

Dátum: 27.07.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 281
4 min. čítania
Vitamín D – viete, že ani počas leta ho nemusíte mať dostatok?

Vitamín D je známy aj ako slnečný vitamín, ktorý získal popularitu najmä v období pandémie COVID-19.

Vitamín D je známy aj ako slnečný vitamín, ktorý získal popularitu najmä v období pandémie COVID-19. Jeho prítomnosť v organizme je nevyhnutná pre zdravé a pevné kosti, delenie buniek a správne fungovanie imunitného systému. Ľudský organizmus si ho vie vyprodukovať sám, má to však jednu podmienku – dopad slnečných lúčov na kožu.

 

Ak by to však bolo také jednoduché, neexistoval by fenomén, podľa ktorého viac ako polovici Slovákov táto dôležitá látka chýba. „Aktívnu formu vitamínu D3 si človek v našich zemepisných šírkach dokáže vytvoriť iba počas letných mesiacov. K najvyššej produkcii dochádza okolo poludnia, pričom slnečné lúče musia dopadať priamo na kožu, ktorá nie je chránená krémom s ochranným filtrom,“ vysvetľuje vedúca odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.

 

Podľa vedeckých štúdií neexistuje úplne bezpečný spôsob, ako načerpať vitamín D zo slnka bez toho, aby nedošlo k zvýšeniu rizika vzniku rakoviny kože. Ako teda zabezpečiť, aby sme ho mali dostatok? „Vitamín D môžeme čerpať okrem slnka aj z potravín, ktoré sú naň bohaté. Ide však o pomerne špecifické potraviny, ktoré nechutia každému, napríklad sleď, losos, treščia pečeň, huby či vajíčka. Okrem toho nájdeme vitamín D aj v mlieku a mliečnych výrobkoch, jeho obsah je však násobne nižší ako napríklad v rybách a tento zdroj nevyhovuje ľuďom s intoleranciou laktózy či alergiou na mlieko,“ približuje Ing. Gaboňová.

 

Po vitamíne D môžete siahnuť aj vo forme výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí medzi 1 000 až 4 000 IU. Pokiaľ telo nedostane dostatok vitamínu D, je možné spozorovať rôznorodé prejavy. Od bolestí svalov a slabnutia kostí, až po zápal či artritídu . Zaujímavosťou je, že na nedostatok tohto vitamínu môže poukazovať aj vzniknutý ekzém, problémy s vypadávaním vlasov či dokonca depresia.

 

Ku komplikáciám v tele však môže dôjsť aj v prípade, že vitamínu D máte priveľa. „Vitamín D je prospešný a bezpečný vitamín, je však potrebné prijímať ho v medziach odporúčaného dávkovania. V opačnom prípade môže dôjsť k hyperkalcémii, teda zvýšenej hladine vápnika v krvi, ktorá sa prejavuje nevoľnosťami, vracaním, dehydratáciou či svalovými bolesťami a v konečnom dôsledku môže spôsobiť zníženie kvality kostí, ale napríklad aj vznik obličkových kameňov,“ upozorňuje vedúca odboru laboratórií.

 

Ak máte podozrenie na nedostatok či prebytok vitamínu D vo vašom organizme, nemusíte podstupovať komplikované vyšetrenia. „Odpoveď na nevysvetliteľné zdravotné komplikácie je niekedy naozaj jednoduchá. Preto ponúkame vyšetrenie vitamínu D, aby sa pacienti s podozrením na nedostatok či prebytok tohto vitamínu mohli dať jednoducho, pohodlne a za dostupnú cenu otestovať a podľa toho upraviť svoju životosprávu,“ uzatvára E. Gaboňová.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková, hovorkyňa AGEL SK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.