Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Viete akú vodu pijete? Dajte si ju zadarmo vyšetriť

Dátum: 19.02.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 456
Viete akú vodu pijete? Dajte si ju zadarmo vyšetriť

Svetový deň vody si pripomíname 22. marca

Svetový deň vody (World Water Day) si svet pripomína každoročne 22. marca už od roku 1993, kedy bol po prvýkrát vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov. Je oslavou úcty a pokory k vode. Zameriava sa najmä na zdôraznenie dôležitosti zabezpečenia dostatku zdravotne bezpečnej pitnej vody pre každého obyvateľa na Zemi a racionálne hospodárenie s jej zdrojmi. 

Oslava dňa vody je každoročne tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou. Ústrednou témou Svetového dňa vody v roku 2020 je na základe rozhodnutia OSN „Voda a zmena klímy“, ktorá sa snaží poukázať na neoddeliteľné prepojenie týchto dvoch fenoménov. Prispôsobenie sa dôsledkom zmeny klímy v oblasti vody ochráni zdravie a zachráni životy. Účinnejšie využívanie vody zníži emisie skleníkových plynov u čistiarní odpadových vôd. Nemôžeme si dovoliť čakať. Každý sa musí zapojiť.

Prečo si nemôžeme dovoliť čakať a prečo si tvorcovia politiky v oblasti klímy musia dať vodu do centra akčných plánov? Extrémne poveternostné udalosti spôsobujú, že voda je čoraz vzácnejšia, nepredvídateľnejšia a znečistenejšia. Voda je pre život ľudí nenahraditeľná a nevyhnutná pre hygienu, zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie a priemysel. Akčné plány na riešenie zmeny klímy je preto potrebné integrovať do rôznych sektorov a cezhranične koordinovať. Tieto plány musia mať jedno spoločné: bezpečný a udržateľný manažment vôd.

K osvetovým akciám Svetového dňa vody sa každoročne pripája aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom. Dňa 20. marca majú občania možnosť zdarma využiť konzultačné služby osobne, telefonicky na č. 6782031 a 32 alebo e-mailom: zh.stoffova@uvzsr.sk, zh.ondrikova@uvzsr.sk, zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica. Dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, o ochrane vodných zdrojov, zdravotnej bezpečnosti pitnej vody a jej význame pre zdravie ľudí. 

Keďže RÚVZ so sídlom v Žiari nad Hronom nemá na svojom pracovisku laboratórne zložky, obyvatelia Banskobystrického kraja môžu využiť bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany. Vzorku je potrebné odobrať v deň vyšetrenia (23. marca 2020) do čistej, vypláchnutej plastovej fľaše v množstve nie viac ako 0,5 litra a priniesť 23. marca od 8.00 do 14.00 hodiny na RÚVZ v Banskej Bystrici, Cesta k nemocnici 1.

Ing. Janka Štoffová, vedúca oddelenia HŽP

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.