Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

4 dôvody, prečo navštíviť Cyprus

Dátum: 25.01.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 387
4 dôvody, prečo navštíviť Cyprus

Cyprus je perlou Stredozemného mora a okrem iného, vás o tom iste presvedčia krištáľovo čistá voda, 65 pláží ocenených modrou vlajkou, turistické a cyklistické trasy v tieni borovicových lesov Troodos a jedinečná kuchyňa.

Ak si vyberáte lacnú last minute dovolenku teraz v predstihu, odporúčame vám zvoliť si za cieľovú destináciu práve Cyprus. Prezradíme vám prečo?!

  1. Krása pod morom

Transparentná voda, morský život a vraky premenili Cyprus na „mekku“ pre potápačov z celého sveta. Absolútnym víťazom medzi všetkými miestami potápania na ostrove je švédska trajektová loď Zenobia, ktorá sa 7. júla 1980 blízko Larnaky potopila. Patrí medzi štyri najobľúbenejšie podvodné objekty na svete.

  1. Užijete si tu zimu aj leto

Troodos sú cyperské zelené pľúca, pretože významnú časť tohto pohoria pokrývajú borovicové a zmiešané lesy. Afroditin ostrov má aj svoju vlastnú horu Olympus, v ktorej je aj veľa turistických a cyklistických trás rôznej náročnosti.

V zime, keď tu napadne sneh nad 1700 metrov sa na zjazdovky zbehnú stovky outdoorových nadšencov. Ak medzi nich patríte aj vy, nezabudnite navštíviť dedinu Kalopanayiotis s kláštorom Agios z XI. Storočia, ktorý je zaradený do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, a dedinu Omodos, ktorá je známa svojimi vínnymi cestami.

  1. Skvelá kuchyňa

Cyperská kuchyňa je úžasnou kombináciou kulinárskych tradícií východu a západu. Ostrov, ktorý sa nachádza na priesečníku troch kontinentov a strávil pod nadvládou dobyvateľov storočia, pohltil to najlepšie z kuchýň mnohých krajín a národov.

Traja najznámejší predstavitelia Cypru zo sveta potravín a vína sú syr Halloumi, meze (súbor 20 jedál z mäsa alebo rýb) a víno Commandaria (najstaršie víno, ktorého názov sa zachoval dodnes). Pokiaľ ide o ryby meze, choďte do pobrežných dedín Zygi a Agios Georgios. Syr Halloumi sa úžasne griloval v tavernách v dedine Lofu. Najlepšie „Commandaria“ sa získava v kláštoroch na úpätí hory Troodos.

Okrem známych jedál cyperskej kuchyne sú tu aj polievky, šaláty a občerstvenie, ktoré sa pripravuje iba v sezóne alebo v určitej oblasti.

  1. Nádherné pláže

Chcete zmeniť scenériu a užiť si pri kúpaní krásne prostredie? Ponúkame vám tucet pláží na turistami obľúbenom Cypre a ďalšie dve lagúny.

Koncom mája v roku 2019 bolo ocenených 65 cyperských pláží modrou vlajkou. Je to druh medzinárodnej známky kvality životného prostredia, udeľovaný za splnenie 27 kritérií.

Okrem všetkých známych pláží na Cypre, sú tu desiatky malých odľahlých zátok, ktoré nie sú človekom až tak veľmi dotknuté. Práve tu, na krásnom Cypre si preto môžete oddýchnuť od mestskej džungle, vyhrievať sa na slnku alebo kúpať v prúde vĺn pri speve čajok.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.