Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slávnostné oceňovanie "Hasiči Hasičom 2019"

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 18.01.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 1274
Slávnostné oceňovanie

Žiarski hasiči si odniesli tri ocenenia

Celú reportáž nájdete TU:

https://www.tvziar.tv/sprava/9181/video-hasici-hasicom-2019.html

V piatok 17. januára 2020 sa v kultúrnom dome v obci  Hliník nad Hronom uskutočnil 7. ročník podujatia s názvom "Hasiči Hasičom", ktorý organizovalo Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici spolu s Krajským výborom DPO SR Banská Bystrica.Slávnostného podujatia, na ktorom boli udelené viaceré ocenenia za výnimočné činy na úseku ochrany pred požiarmi, sa zúčastnila ministerka vnútra SR Denisa Saková.

Z množstva nominácii bolo v kategórii zásahová činnosť jednotlivca udelené ocenenie profesionálnemu hasičovi Františkovi Páleníkovi z Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiari nad Hronom, ktorý dňa 22. septembra 2019 zachránil život svojmu spoluhráčovi na futbalovom zápase v obci Lovča. V priebehu zápasu došlo ku kontaktnému súboju medzi brankárom a hráčom. Po zrážke s brankárom dopadol hráč na chrbát a zostal nehybne ležať na zemi. František Páleník ihneď pribehol k zranenému spoluhráčovi, ktorý bol v bezvedomí, poskytol mu prvú pomoc a po záklone hlavy mu uvoľnil zapadnutý jazyk, čím začal zranený spoluhráč znova dýchať. František Páleník zabezpečil privolanie Záchrannej zdravotnej služby a do jej príchodu sledoval spoluhráčove životné funkcie a neustále s ním komunikoval.

Nepovšimnuté neostali ani športové výkony, ktoré dosiahli dobrovoľní hasiči, hasičky a príslušníci HaZZ v roku 2019. Ocenenie si v tejto kategórii vyslúžili príslušníci z Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiari nad Hronom, ktorí každoročne reprezentujú Banskobystrický kraj na súťaži o Putovný pohár prezidenta Hasičského a záchranného zboru pre najlepšie družstvo hasičov a záchranárov v Humennom. V roku 2019 sa na tejto súťaži súťažné družstvo zo Žiaru nad Hronom umiestnilo na 2. mieste. Štvrté ocenenie v kategórii športové výkony získal Miroslav Krajči z OR HaZZ v Žiari nad Hronom, ktorý sa na 14. ročníku Majstrovstiev Slovenska v polmaratóne profesionálnych hasičov v Liptovskom Mikuláši umiestnil na vynikajúcom 2. mieste v rámci Slovenska.

Na konci celého podujatia bola odovzdaná putovná sekera ako symbol tohto spoločného podujatia profesionálnych a dobrovoľných hasičov prednostke Mestského úradu mesta Banská Bystrica. Práve v tomto meste sa budúci rok uskutoční už 8. ročník podujatia „Hasiči Hasičom“ za rok 2020.

Po skončení podujatia členovia Dobrovoľného hasičského zboru Hliník nad Hronom dostali nové vozidlo Iveco Daily. Odovzdala im ho Ministerka vnútra SR Denisa Saková za účasti prezidenta Hasičského a záchranného zboru Pavla Nereču, prezidenta DPO SR Pavla Ceľucha, riaditeľa Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Dušana Sľúku a prítomných hostí.

Na celom Slovensku si tieto vozidlá postupne prevezme 365 dobrovoľných hasičských zborov obcí. DHZO dostanú novú techniku v rámci projektu Ministerstva vnútra SR Zvýšenie odborných a intervenčných kapacít na regionálnej a lokálnej úrovni, ktorý sa realizuje vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Kvalita životného prostredia.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.