Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

PRECHOD MERKÚRA POPRED SLNEČNÝ DISK

Dátum: 10.11.2019
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 516
PRECHOD MERKÚRA POPRED SLNEČNÝ DISK

Najzaujímavejší astronomický úkaz roka už v pondelok

 

V pondelok 11.novembra bude pozorovateľný najzaujímavejší astronomický úkaz roka – prechod Merkúra popred slnečný disk.

 
Ako informuje  Hvezdáreň a Planetárium M.Hella v Žiari nad Hronom v prípade priaznivého počasia budeme môcť pozorovať prechod planéty Merkúr popred slnečný disk. Podrobné informácie o úkaze nájdete v tomto článku a súhrn dôležitých časových údajov pre pozorovanie zase v tejto grafike.

Pri tejto príležitosti pripravila v tento deň KHaP MH verejné pozorovanie úkazu a to od 13:30 h až do západu Slnka. Vstup na pozorovanie je bezplatný.

Navyše o 15:00 h premietneme vo Hviezdnej sále program pozostávajúci z filmov Dobrodružstvo slnečnej sústavy a Výprava za Slnkom. Po ich skončení vám lektor priblíži jesennú oblohu, pomôže vám zorientovať sa medzi jej súhvezdiami a oboznámi vás aj s aktuálnou polohou významnejších nebeských telies. Vstup na premietanie do Hviezdnej sály je v zmysle platného cenníka.

Pozorovanie prechodu Merkúra popred Slnko sa uskutoční len v prípade priaznivého počasia.

Teší sa na vás hvezdáreň v Žiari
 
Prechod planéty popred Slnko je úkaz, ktorý nastáva keď sa vnútorná planéta (Merkúr alebo Venuša) premieta na slnečný disk a je viditeľná ako malý čierny kotúčik. Prechod Merkúra nastáva 13 – 14 ráz za storočie. Ostatný prechod bol pozorovateľný 9. mája 2016 a ten nasledujúci uvidíme až 13. novembra 2032

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.