Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Svet zdravia reaguje na ponuku primátora

Dátum: 23.10.2019
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 452
Svet zdravia reaguje na ponuku primátora

Dočkáme sa v Žiari novej nemocnice?

Minulý týždeň informoval primátor mesta Peter Antal o tom, že mesto ponúklo spoločnosti Svet zdravia pozemok na výstavbu novej modernej nemocnice. Ide o plochu pod Priorom, na sídlisku Pod vršky.

O stanovisko k ponúkanému pozemku sme požiadali aj spoločnosť Svet zdravia, ktorá je prevádzkovateľom žiarskej nemocnice. Tá už pred tromi rokmi chcela kúpiť od Banskobystrického samosprávneho kraja chátrajúci pavilón B a dostavať ho: „Veľmi nás mrzí, že doteraz nenastala zhoda ohľadom generálneho investičného riešenia pre rozvoj nemocníc v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote. Vnímame preto pozitívne záujem vedenia mesta Žiar nad Hronom o túto tému,“ povedal na úvod hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ a dodal, že zaslanú ponuku, samozrejme, prehodnotia.

„Svet zdravia ešte minulý rok predstavil vedeniu Banskobystrického samosprávneho kraja nové alternatívy, ktoré investične vysoko prevyšujú náš pôvodný zámer spred troch rokov. V prípade Žiaru nad Hronom má ísť o rekonštrukciu a dostavbu existujúceho nemocničného pavilónu C,“ vysvetľuje ďalej zámer spoločnosti Kráľ a dodáva, že Svet zdravia už neuvažuje o využívaní takmer 30 rokov rozostavaného pavilónu B na poskytovanie akútnej zdravotnej starostlivosti. „Absolútne totiž nespĺňa základné štandardy pre modernú medicínsku liečbu a komfort pacientov. Jeho prípadná dostavba by bola príliš drahá a výsledok z pohľadu kvality nedostatočný,“ dopĺňa hovorca. 

Spoločnosť Svet zdravia chce aj naďalej využívať nemocnicu, dokonca sa prikláňa k rekonštrukcii a dostavbe: „Medicínsky chceme žiarsku nemocnicu naďalej profilovať pre potreby regiónu so zohľadnením budúcich moderných trendov v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Nemocnica má mať zachovaný profil akútnej nemocnice regionálneho významu. Po prípadnej rekonštrukcii a dostavbe by v nej vznikol moderný urgentný príjem, multiodborové intenzivistické oddelenie, nové operačné sály a pacientské izby v jedno a v dvojlôžkovom štandarde,“ dodáva ďalej hovorca spoločnosti s tým, že aktuálne s vedením kraja prebiehajú rokovania o podmienkach spolupráce, rozsahu projektu a tiež o budúcom vlastníckom usporiadaní. „Naša spoločnosť vníma úprimnú snahu oboch strán o konštruktívnu a dobrú dohodu v prospech pacientov z regiónu. Až rokovania pokročia, budeme pripravení informovať o bližších detailoch,“ uzatvára Tomáš Kráľ.

Mesto ZH

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.