Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hlavná sála MsKC sa mení na vakcinačné centrum

Dátum: 01.03.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 330
Hlavná sála MsKC sa mení na vakcinačné centrum

.

Ako sme vás už informovali, BBSK plánuje zriadiť očkovacie centrá v jednotlivých mestách regiónu s kapacitou 500 zaočkovaných denne. Jedno takéto očkovacie či vakcinačné centrum vzniká aj v Hlavnej sále MsKC v našom meste.

Mesto Žiar nad Hronom pri zriaďovaní vakcinačného centra spolupracuje so zmluvným partnerom BBSK s bratislavskou spoločnosťou Hurricane. „Na základe požiadaviek, ktoré vychádzajú z plánovanej dennej kapacity zaočkovania 500 osôb pre spádovú oblasť troch okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica naše mesto vyčlenilo časť priestorov budovy Mestského kultúrneho centra a časť priľahlých verejných priestorov mimo budovy - parkovacie plochy,“ hovorí na úvod Martin Majerník, vedúci odboru ekonomiky a financovania MsÚ a dodáva, že Hlavná sála bude využívaná pre ambulancie a časť pre administratívu.

Trasovanie osôb v čase prevádzky je navrhované tak, aby bolo plynulé a nenarušovalo ostatné využívanie priestorov centra. Časť vybavenia vakcinačného centra vo forme mobiliáru (stoly, stojany na dezinfekciu a pod.) zabezpečuje mesto. „V súčasnosti sa zamestnanci mesta podieľajú na príprave zariadenia, technického vybavenia a zabezpečení hygieny priestorov. Po spustení vakcinačného centra budú zamestnanci mesta vykonávať administratívne práce, organizovať priebeh vakcinácie, zabezpečovať upratovanie, hygienu, čistenie vnútorných a vonkajších priestorov, ako aj odvoz a likvidáciu odpadov,“ dodáva Majerník.

Na zabezpečení priebehu vakcinácie bude vakcinačné centrum spolupracovať aj s Mestskou políciou a Dobrovoľným hasičským zborom.

Hlavná sála MsKC je dostatočne veľká a spĺňa tento účel, keďže kultúrne podujatia sa v tomto období organizovať nemôžu. Ako sa MsKC podieľa na spustení vakcinačného centra? „Samotné priestory MsKC na očkovanie iba uvoľňujeme od nášho inventáru, ktorý sme boli nútení naskladniť do jedného traktu vo foyeri,“ informuje riaditeľka MsKC Alena Čerťaská a dodáva, že priestory nejako zvlášť neupravujú. „Pred otvorením zintenzívňujeme upratovacie a čistiace práce. Počas očkovania bude táto činnosť veľmi sťažená. Za normálnych okolností sa priestory sály, chodieb a sociálnych zariadení po akciách s niekoľkými stovkami ľudí, systematicky čistili a upratovali pár dní po sebe. Technický úsek rieši práce na opravách priestorov v sociálnych zariadeniach na poschodí pri hlavnej sále, kde sa poopravovali nefunkčné veci, aj z dôvodu ich dlhšej odstávky, keďže sa nekonali kultúrne akcie. Sprístupnili a opravili sme dve toalety v mužskom oddelení. Tiež sme opravili technickú výlevku pre upratovačky. Urobili sme nátery dverí na toaletách hlavne z vnútornej strany. Hlavná sála sa zmenila na očkovaciu sálu, parkety si firma prekryla PVC krytinou, aby nedošlo k ich poškodeniu alebo znehodnoteniu, pretože sme v roku 2019 nanovo vybrúsili parkety v celej Hlavnej sále,“ dodáva riaditeľka s tým, že v súčasnosti zabezpečujú zábrany pre oddelenie testovacieho a pripravovaného očkovacieho centra. 

O tom, kde bude očkovacie centrum v Žiari nad Hronom, sa rozhodlo vo februári. Do úvahy pripadali buď priestory bývalého okresného súdu, alebo miestnosť v Mestskom kultúrnom centre. „Nakoniec sa rozhodlo, že očkovacie centrum pre 500 ľudí denne a pre celý veľký bývalý okres bude zriadené v Hlavnej sále MsKC,“ spresnil primátor mesta Peter Antal s tým, že ak bude dostatok vakcín, očkovacie centrum pri počte 500 zaočkovaných denne bude postačujúce. Očkovacie centrum malo byť spustené od 1. marca. „Posledná informácia, ktorú mám, je taká, že sa otvorenie presúva až na 1. apríla, a to práve pre nedostatok vakcín. Chcem veriť, že sa to v priebehu mesiaca vyrieši. Je to úlohou štátu, aby sa očkovanie  spustilo pre náš široký bývalý okres Žiar nad Hronom,“ skonštatoval primátor.

Mesto ZH

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.