Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Keď sú dvaja šťastní, krv dostane tretí!

Dátum: 15.02.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 328
Keď sú dvaja šťastní, krv dostane tretí!

Takto žiarska nemocnica pozýva zamilovaných na darovanie krvi

Keď sú dvaja šťastní, krv dostane tretí! Takto vyzývajú hematologicko-transfúziologické oddelenia siete nemocníc Svet zdravia, vrátane žiarskej nemocnice, všetky zamilované dvojice, aby prišli darovať krv. Pri príležitosti sv. Valentína pre zaľúbencov pripravili špeciálny darček. Všetky páry dostanú červené zamilované rúška s nápisom LO-VE. V žiarskej nemocnici sa bude valentínske darovanie krvi konať v utorok 16. februára v čase od 6.00 do 9.00 h.

Prejavte si tento rok lásku s priateľkou či manželom tak, že ju pošlete ďalej! Darujte spoločne kúsok seba tam, kde je to veľmi potrebné a kde niekomu inému dáte šancu znova žiť. Darujte spoločne krv,“ vyzýva sieť nemocníc.

Nemocnice potrebujú doplniť zásoby krvi pre pacientov, u ktorých dochádza k veľkým stratám krvi, napríklad onkologickí pacienti, mamičky s ťažkým pôrodom či akútne úrazy. Nemocnice potrebujú krv všetkých krvných skupín, výrazný nedostatok však evidujú najmä s negatívnym Rh faktorom. V období okolo sv. Valentína chcú osloviť najmä zamilované dvojice. Nemocnica však, samozrejme, uvíta aj ostatných darcov.

Z epidemiologických dôvodov pre maximálnu bezpečnosť darcov je potrebné sa na darovanie krvi objednať telefonicky. Pre žiarske hematologicko-transfúziologické oddelenie je darcom k dispozícii číslo 045/ 6709 422 alebo 0911 155 337.

Aké pravidlá platia pre darcov krvi v súvislosti s COVID-19?

  • Darca, ktorý prekonal COVID-19 alebo akúkoľvek inú infekciu dýchacích ciest či zápal pľúc, nemôže darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení.

  • Darca, ktorý bol v kontakte s chorým človekom nakazeným koronavírusom, nemôže darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto chorým.

  • Darca krvi, ktorý absolvoval očkovanie proti ochoreniu COVID-19, nemôže darovať krv 14 dní po očkovaní.

  • Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania.

  • Darca, ktorý sa vrátil zo zahraničia, zostáva v karanténe a nemôže darovať 14 dní krv, aj keď sa cíti zdravý a nemá žiadne ochorenie dýchacích ciest.

Všetky užitočné informácie nájdu darcovia na https://www.procare.sk/darujemkrv/.

Redakciu ATV o akcií informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistika a.s.Svet zdravia a ProCare.

HTO_Svet_zdravia__odberove_dniZH_darovanie_krvi_Valentín

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.