Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kraj zriadil červennú DSS-ku

Dátum: 11.11.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 396
Kraj zriadil červennú DSS-ku

Chce tak odľahčiť nemocniciam.

Banskobystrický samosprávny kraj odmení všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Na tento účel plánuje vyčleniť celkovo 880-tisíc eur tak, aby každý jeden zamestnanec krajského zariadenia dostal v decembrovom výplatnom termíne odmenu minimálne 470 eur v hrubom, prípadne vyššiu, s prihliadnutím na prácu, ktorú vykonáva.

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa v zariadeniach sociálnych služieb starajú o tých najohrozenejších a o bezproblémovú prevádzku. Ich práca nie je jednoduchá ani za „bežných“ podmienok, nie to ešte v čase pandémie, kedy sú vystavení obrovskému tlaku a zodpovednosti. Títo ľudia denne čelia výzvam, pred ktorými nikdy nestáli a od ich správnych rozhodnutí závisia mnohokrát životy iných,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Vďaku smerom k zamestnancom zariadení vyjadrila aj Božena Kováčová, predsedníčka Komisie zdravotníctva, sociálnych vecí a marginálnych skupín Zastupiteľstva BBSK.

„Zamestnanci túto situáciu zvládajú úžasne, o čom svedčí aj počet pozitívne testovaných, ktorý je v porovnaní s inými krajmi výrazne nižší. Verím, že zmena rozpočtu, ktorá dá priestor na vyplatenie jednorazových odmien zamestnancom v sociálnych službách, nájde v novembri podporu naprieč celým politickým spektrom, lebo títo ľudia si ju rozhodne zaslúžia,“ povedala Kováčová.

Banskobystrický samosprávny kraj robí všetko pre to, aby využil dostupné prostriedky a možnosti, ako ľuďom v sociálnych službách pomôcť a oceniť ich úsilie. Okrem odmien, ktoré pôjdu po schválení zastupiteľstvom z rozpočtu BBSK, preto požiadal aj o dotáciu z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Požiadali sme ministerstvo o viac ako 1,16 milióna eur. Tieto peniaze budú rovnako určené na odmeny pre zamestnancov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK a spolu s odmenami od kraja by si zamestnanci mohli prilepšiť o viac ako tisíc eur v hrubom,“ povedal Ján Lunter.

Banskobystrická župa tiež robí systémové kroky k tomu, aby odľahčila nemocnice bez toho, aby boli ohrození klienti a zamestnanci krajských zariadení. Od utorka 10. novembra uviedla do prevádzky takzvanú „Červenú DSS-ku“ v jednom z pavilónov zariadenia sociálnych služieb Sénium v Banskej Bystrici.

„Červená DSS-ka je určená pre prijímateľov sociálnych služieb krajských zariadení, ktorí by už mohli byť prepustení z nemocnice, pretože nevykazujú klinické príznaky ochorenia, no stále sú pozitívne testovaní na COVID-19 a teda sa nemôžu vrátiť do svojho „domovského“ zariadenia,“ vysvetlila Denisa Nincová, riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva Úradu BBSK.

Kapacita „Červenej DSS-ky“ je 25 miest a jej chod personálne zabezpečia súčasní zamestnanci ZSS Sénium, ktorí prešli školením pre prácu v infekčnom prostredí. Banskobystrický samosprávny kraj pre tento účel materiálne dovybavil jeden pavilón, poskytol peniaze na osobné príplatky zamestnancov a zabezpečuje tiež ochranné pomôcky a dezinfekciu, na ktoré sú tu kladené zvýšené nároky.

„Dôvodom pre vznik takéhoto špecializovaného zariadenia je okrem spomínaného odľahčenia nemocníc aj zvýšenie ochrany našich klientov i zamestnancov – tlak na nemocničné lôžka stále narastá a spolu s ním bude rásť aj tlak na to, aby sa stále pozitívni prijímatelia sociálnych služieb bez medicínskych príznakov vracali do zariadení,“ doplnila Denisa Nincová s tým, že informáciu o vzniku tohto zariadenia už dostali všetky nemocnice. Pozitívnych klientov krajských zariadení, ktorým už stačí ošetrovateľská starostlivosť, tak môžu z nemocníc previezť sem.

BBSK tiež spolupracuje s Rooseveltovou nemocnicou, ktorá v prípade zhoršenia zdravotného stavu klientov zabezpečí lekárov.

Banskobystrický samosprávny kraj začína tiež s pravidelným preventívnym testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb antigénovými testami. Každý týždeň sa bude týkať 30 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja a 910 zamestnancov, ktorí sú v priamom kontakte s klientmi.

„Takéto testovanie považujeme za jeden z kľúčových nástrojov, vďaka ktorým môžeme mať viac informácií o šírení ochorenia COVID-19. Poskytne nám tiež lepší vhľad do situácie v našich zariadeniach,“ povedal Ján Lunter.

Dve kolá celoplošného testovania odhalili v 11 zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK nejaký prípad pozitívnych zamestnancov alebo klientov. Vďaka antigénovým testom bolo možné rýchlo reagovať – zamestnancov poslať do domácej karantény a klientov izolovať.

„Veríme, že práve táto rýchlosť nám pomôže mať situáciu lepšie pod kontrolou,“ uzavrel Ján Lunter.

BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.