Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyliaty Hron vyhnal z obydlí niekoľko rodín z osady

VIDEO
Dátum: 21.10.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 632
Vyliaty Hron vyhnal z obydlí niekoľko rodín z osady

.

Na viacerých územiach Slovenska sa dnes vyliali vodné toky a dochádza tak k zaplaveniu či už vozoviek, alebo rodinných domov, ktoré sú postavené blízko riek. Situácia je od ranných hodín vážna aj na rieke Hron, ktorá dnes ráno o 6.00 hodine dosiahla hladinu 313 centimetrov a prietok 362 m3/s.

Tok rieky sa rozlial aj v blízkosti osady Pod Kortinou, kde bolo vytopených niekoľko obydlí. Zasahovať tu musel Dobrovoľný hasičský zbor mesta a prvú základnú pomoc poskytlo aj samotné mesto. „Dočasnú pomoc sme poskytli 14 ľuďom, ktorých sme ubytovali na Jadrane. Ide o matky s deťmi,“ informuje vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž a ako dodáva, do dočasného ubytovania im poskytli deky aj potraviny. Keď voda opadne, budú si už musieť sami riešiť situáciu s ubytovaním. „Našťastie, všetko sa zaobišlo bez zranení. Touto cestou chceme poďakovať dobrovoľným hasičom, ako aj pracovníkom Odboru starostlivosti o obyvateľa MsÚ za koordináciu pri riešení situácie,“ uzatvára Martin Baláž.

Ako hovorí vedúca Odboru starostlivosti o obyvateľa MsÚ Monika Minárová, mesto uvoľnilo byt na Jadrane pre matky s maloletými deťmi, ostatné ženy zo zaplavených obydlí ubytovanie odmietli. Muži so staršími deťmi zostali v osade. „Matkám s deťmi sme zabezpečili okrem diek aj čaj, polievku a chlieb, časť stravy dostanú aj muži v osade a časť sa zavezie ženám s deťmi,“ spresňuje Minárová.

Priamo v osade bol spolu s dobrovoľnými hasičmi aj František Páleník, ktorý je zároveň profesionálnym hasičom. „V blízkosti obydlí je potok, ktorý sa vlieva do Hrona. Ten už mal takú vysokú hladinu, že sa voda preliala a zaplavila niekoľko obydlí. Najskôr sme chceli vodu odčerpávať, ale na základe skúseností spred piatich rokov sme sa dohodli, že vodu odčerpáme až potom, ako sa dážď upokojí a hladina rieky klesne. V tejto chvíli by to totiž nemalo žiadny zmysel,“ konštatuje na margo situácie. 

1841

1840

1842

Zdroj: DHZM a mesto ZH

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.