Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Polícia rozbehla letnú akciu na záchranu našich najmenších

Dátum: 14.07.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 365
Polícia rozbehla letnú akciu na záchranu našich najmenších

Horúčavy ohrozujú nielen deti ale aj domácich miláčikov v aute.

V letných mesiacoch rozbehlo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Žiari nad Hronom celoslovenskú preventívno-informačnú kampaň „Nezabudni na mňa v aute!“. Cieľom je upozorniť nielen rodičov, ale i širokú verejnosť na skutočnosť, že nechať dieťa alebo domáceho miláčika vo vozidle bez dozoru je nezodpovedné a životu nebezpečné. Príslušníci Policajného zboru budú počas letných mesiacov rozdávať vodičom na frekventovaných miestach informačný leták a aromatické visačky s mottom „Nezabudni na mňa v aute“.

Vodičov majú vystríhať pred tým, aby nenechávali deti a domácich miláčikov vo vozidlách, najmä počas horúcich dní. Dôvodom sú tragické prípady z uplynulých rokov.  

Teplota v zatvorenom aute na slnku extrémne rýchlo stúpa, čo je nebezpečné pre ľudí aj domáce zvieratá. Niekedy však nie je problém so zabúdaním. Rodičia si jednoducho myslia, že tú chvíľku dieťa v aute vydrží, avšak už niekoľko minút v rozhorúčenom vozidle v týchto horúcich letných dňoch je pre zdravie a život veľmi nebezpečné.

Z trestnoprávneho hľadiska je za svoje deti vždy zodpovedný rodič. V takýchto prípadoch môže byť dieťaťu ublížené na zdraví alebo v tých najkrajnejších prípadoch spôsobená smrť. V takom prípade môže byť rodič stíhaný a odsúdený za trestný čin ublíženie na zdraví alebo usmrtenie. Podľa právnej kvalifikácie skutku, ktorú možno určiť až na základe konkrétnych skutočností a okolností prípadu, by však mohlo ísť o trestný čin opustenie dieťaťa (§ 206 TZ), kde hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov a v prípade dieťaťa mladšieho ako šesť rokov hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov. 

Okresné riaditeľstvo PZ v Žiari nad Hronom vyzýva občanov, ktorí idú okolo auta, v ktorom vidia uzamknuté dieťa alebo domáceho miláčika, aby neboli ľahostajní k takýmto prípadom a oznámili telefonicky na políciu 158, prípadne linku 112 prítomnosť opusteného dieťaťa alebo domáceho miláčika v aute na parkovisku. Keďže je ťažko posúdiť, či sa dieťa alebo domáci miláčik v danom aute nachádza päť minút alebo pol hodinu, je potrebné, aby rýchlo konali, pričom sa nesmú báť, že v rámci toho spôsobia škodu „Trestný zákon pozná totiž inštitút krajnej núdze, čo znamená, že človek, ktorý takto zachráni dieťa a spôsobí pri tom škodu, nie je trestne stíhaný“.

Po vytiahnutí z auta treba dieťaťu podať prvú pomoc. A to nasledovne:

Ak je dieťa pri vedomí, postupne ho ochladzovať. 

  • Premiestniť ho do tieňa, prikryť mokrou látkou, priložiť mu ju na zátylok, slabiny, podpazušie;

  • Nemožno ho ochladzovať rýchlo, pre telo by to bol veľký šok;

  • Dieťaťu treba dať napiť, nie ľadovú, skôr vlažnú vodu, po malých dúškoch.

Ak dieťa nie je pri vedomí, treba zistiť, či dýcha.

  • Položiť ho na podložku, tiež najlepšie do tieňa;

  • Ak nedýcha, dať mu umelé dýchanie, na úvod päť vdychov;

  • Potom začať s masážou srdca, primeranou silou podľa telesnej konštrukcie dieťaťa – 30-krát stlačiť hrudník, následne dať dva vdychy umelého dýchania, za ktorými nasleduje 30 stlačení hrudníka a opäť dva vdychy;

  • Privolať záchranárov.

OR PZ v Žiari nad Hronom

 

Foto: archív ATV

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.