Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Banskobystrická župa chce ľudí naučiť, ako správne kúriť

Dátum: 04.06.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 344
Banskobystrická župa chce ľudí naučiť, ako správne kúriť

Župa chce zlepšiť kvalitu ovzdušia v kraji

Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát. Zlepšiť situáciu chce Banskobystrický samosprávny kraj aj zapojením sa do národného projektu LIFE IP.

 

Znečistenie ovzdušia je v súčasnosti jedným z významných faktorov, ktoré ovplyvňujú zdravie ľudskej populácie. Dlhodobé vystavenie vplyvu znečisťujúcich látok vedie k závažným následkom, od poškodenia dýchacieho systému, cez kardiovaskulárne ochorenia, kognitívne poruchy až po predčasnú smrť.

 

Oblasti, v ktorých je znečistenie ovzdušia vysoké, sa nachádzajú aj v Banskobystrickom kraji. Sú nimi napríklad územie miest Banská Bystrica, Jelšava, Hnúšťa, či obcí Lubeník, Chyžné, Magnezitovce, Mokrá Lúka, Revúcka Lehota a dolina rieky Rimavy od miestnej časti Hnúšťa – Likier po mesto Tisovec.

 

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa preto rozhodol ako jeden zo šiestich samosprávnych krajov zapojiť do národného projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia, ktorý bol zahájený 1. januára tohto roku.

 

Vzdelávanie žiakov i zástupcov samospráv

 

Európska environmentálna agentúra uvádza, že z dôvodu znečistenia ovzdušia predčasne ročne umiera viac ako 400-tisíc ľudí v Európe. Na Slovensku je to približne päťtisíc predčasných úmrtí ročne. Aj to poukazuje na to, že kvalita vzduchu, ktorý dýchame, je dôležitou témou a verím, že prostredníctvom vzdelávacích aktivít prispejeme k lepšej osvete v tejto oblasti,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

 

Jedným z hlavných opatrení je vytvorenie národnej siete manažérov kvality ovzdušia, ktorých úlohou bude koordinácia jednotlivých aktivít projektu. Banskobystrický samosprávny kraj ako jediný zo zapojených samosprávnych krajov stihol uskutočniť výberové konanie ešte pred pandémiou koronavírusu a od 15. mája 2020 obsadil túto pozíciu.

 

Hlavným zámerom projektu je podpora efektívneho riadenia kvality ovzdušia s cieľom zlepšiť kvalitu ovzdušia a znížiť vystavenie obyvateľstva škodlivým vplyvom látok znečisťujúcich ovzdušie,“ priblížil manažér kvality ovzdušia pre Banskobystrický kraj Ladislav Bíro. Vzdelávacie programy, ktoré sa v tejto oblasti pripravujú, budú podľa jeho slov určené pre zástupcov samosprávnych orgánov, učiteľov, študentov a žiakov.

 

Ľudí naučia, ako správne kúriť

 

V minulosti bolo znečisťovanie ovzdušia na Slovensku pripisované najmä priemyselnej činnosti. Reguláciou prijatou na európskej aj národnej úrovni sú emisie z priemyslu v súčasnosti už značne obmedzené.

Najväčší podiel na emisiách prachových častíc (PM10 a PM2,5), ale aj karcinogénneho benzo(a)pyrénu pochádza dnes zo spaľovania tuhých palív v domácnostiach. Podieľa sa na tom aj spaľovanie uhlia aj biomasy, najmä nevysušeného dreva.

Práve na obce a domácnosti sa zameriava ďalšia aktivita - demonštračné projekty. V rámci tejto činnosti budú vo vybraných obciach predstavené správne techniky spaľovania, či možnosti využitia dotačných opatrení ako výmena starých kotlov, využívanie obnoviteľných zdrojov.

 

Problém kvality ovzdušia je očividný na vidieku. Svedčia o tom samotné obce v zime zahalené hustým dymom. V mnohých prípadoch ide o obce situované v lone prírody, vzdialené od priemyslu a rušných dopravných tepien, ktoré majú mimo vykurovacej sezóny mimoriadne dobrú kvalitu ovzdušia,“ doplnil Bíro.

 

Celkový rozpočet národného projektu je 15 miliónov eur, výška finančnej podpory z fondov EÚ predstavuje 9 miliónov eur. Projekt je rozdelený na štyri dvojročné fázy a potrvá osem rokov (2020 – 2027). Celkové náklady na akcie Banskobystrického samosprávneho kraja budú podľa Partnerskej dohody, ktorú BBSK podpísal zo samosprávnych krajov ako jeden z prvých, vo výške 432-tisíc eur, z čoho vlastný príspevok BBSK bude vo výške 10 percent t.j. 43 200 eur.

 

Do projektu sú okrem Banskobystrického samosprávneho kraja zapojení: Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, Slovenská agentúra životného prostredia, Trenčiansky samosprávny kraj, Trnavský samosprávny kraj, Žilinský samosprávny kraj, Prešovský samosprávny kraj, Košický samosprávny kraj, Slovenský hydrometeorologický ústav, PEDAL Consulting s.r.o., VŠB - Technická univerzita Ostrava.

 

Viac informácií o projekte je dostupných na webovej stránke populair.sk

BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.