Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiarska nemocnica zvýšila hygienický štandard a volá pacientov na prehliadku či plánovaný zákrok

Dátum: 20.05.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 606
Žiarska nemocnica zvýšila hygienický štandard a volá pacientov na prehliadku či plánovaný zákrok

Zostali ste doma pre nás. Pripravení sme dnes pre vás!

 

 

Neodkladajte už viac návštevu lekára, plánovanú operáciu či preventívnu prehliadku. K tomuto vyzývajú svojich pacientov nemocnice Svet zdravia vrátane žiarskej nemocnice. Pre bezpečnosť pacientov i zdravotníkov zvýšili svoje hygienické štandardy. Každý hospitalizovaný pacient dostane rúško, nájde na izbe dezinfekciu na ruky a priestory zdravotníckych zariadení prejdú počas dňa viacnásobným čistením. Nemocnice Svet zdravia a polikliniky ProCare sa dnes postupne chcú venovať všetkým pacientom, o ktorých sa pre koronavírus dočasne starať nemohli.

Epidemiologická situácia na Slovensku je dnes veľmi dobrá a v našich zariadeniach sa preto postupne vraciame k plánovaným operáciám či preventívnym prehliadkam. Naše nemocnice a polikliniky dosahovali vyšší hygienický štandard už aj pred koronakrízou, keďže v nich pôsobia nemocniční epidemiológovia a tak nás nezaskočila ani epidémia a dokázali sme pomerne rýchlo reagovať. Dnes sme sa však rozhodli tento štandard opätovne posilniť, aby sa pacienti, ktorí k nám prídu na plánovaný zákrok, cítili maximálne v bezpečí. Sme radi, že nám situácia dovolila sa o nich znova začať starať a pomôcť im tak s ich zdravotným problémom,“ hovorí generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare Vladimír Dvorový.

 

Každý hospitalizovaný pacient dostane rúško

 

Rozšírený hygienický štandard, ktorý nemocnice a polikliniky zavádzajú po koronavíruse, nazvali Hygiena+. V nemocniciach je jeho súčasťou napríklad poskytnutie ochranného chirurgického rúška každému hospitalizovanému pacientovi.

Vždy, keď to bude potrebné, mu ho vymeníme – napríklad, ak mu v dôsledku častého kašľania a kýchania zvlhne a prestane plniť svoju funkciu. Pacient by mal mať rúško, keď vyjde zo svojej izby na chodbu, kde môže stretnúť iných pacientov alebo zdravotnícky personál. Samozrejme, nebudú ho nosiť pacienti, ktorí majú problémy s dýchaním,“ vysvetľuje hlavná epidemiologička siete ProCare a Svet zdravia Jana Skalová.

 

Dezinfekcia na každej izbe

 

Na každej izbe má tiež pacient k dispozícii dezinfekciu na ruky. Môže si ich tak umyť nielen mydlom a vodou, ale aj špeciálnym roztokom, ktorý efektívnejšie ničí mikróby. Dávkovače s dezinfekciou sú umiestnené všade okrem špeciálnych pracovísk, akým je napríklad psychiatrické oddelenie, a to z bezpečnostných dôvodov.

Častá a dôkladná hygiena rúk je jeden z najdôležitejších nástrojov prevencie pred všetkými typmi infekcií. V rámci prevencie pred nozokomiálnymi nákazami sledujeme napríklad spotrebu dezinfekcie zdravotníckymi pracovníkmi. Kým spočiatku sme v našej sieti míňali iba desať litrov dezinfekcie na tisíc lôžkodní, za prvý kvartál tohto roka to bolo už 21 litrov. To je výborné, keďže ECDC odporúča spotrebu na úrovni aspoň 20 litrov,“ vysvetľuje Skalová s tým, že v tomto období chcú viac pozornosti v tomto smere venovať pacientom.

 

Aj chodby čistené ako intenzivistické pracovisko

 

Podľa platnej legislatívy na Slovensku sa ambulancie musia dezinfikovať jedenkrát, lôžkové oddelenia dvakrát a intenzivistické pracoviská trikrát denne. Počas pandémie v nemocniciach Svet zdravia nabehli na režim, akoby celá nemocnica bola jedno intenzivistické pracovisko. To znamená, že všetky priestory bez rozdielu sa dezinfikujú tri razy za deň.

Zabezpečujeme zároveň aj mikrobiologický monitoring prostredia. Pravidelne odoberáme stery z povrchu zdravotníckych zariadení a zisťujeme, či sa v prostredí nenachádzajú patogénne a podmienene patogénne mikroorganizmy, ktoré by mohli pacienta počas pobytu v nemocnici ohroziť. Za posledných päť rokov sme urobili vyše 6,5-tisíc takýchto sterov z rôznych povrchov vo vyšetrovacích priestoroch, ako aj na izbách pacientov – z podláh, stolíkov na prípravu liekov, klávesníc od počítača, infúznych stojanov, postelí, stolov, stoličiek a ďalších predmetov. Dokonca robíme stery aj z čistých lôžok pripravených pre nových pacientov, aby sme zistili, či sú dobre vydezinfikované,“ podotýka epidemiologička.

Dodáva, že koronavírus v prostredí sa takto zistiť nedá. Avšak, ak by sme v stere z prostredia našli napríklad mikrób, ktorý sa bežne nachádza na sliznici nosa a úst, je možné podľa jej slov s vysokou mierou pravdepodobnosti predpokladať, že pokiaľ by sa v tomto prostredí nachádzal človek s ochorením COVID-19, bude sa tam vyskytovať aj koronavírus.

Naďalej tiež bude fungovať v nemocniciach triáž pacientov. Každému pacientovi, ktorý chce zariadenie navštíviť, pri vstupe do budovy merajú teplotu, kontrolujú nosenie rúška, poskytujú dezinfekciu na ruky a pýtajú sa na otázky ohľadom prípadných respiračných syndrómov. Na základe prvotnej anamnézy potom suspektných pacientov nasmerujú do červenej zóny, ostatní môžu pokračovať na oddelenie, na ktoré plánovali ísť.

 

Nízka koncentrácia pacientov v poliklinikách

 

Rovnako zvýšená dezinfekcia priestorov, teda trikrát denne, platí v poliklinikách ProCare. Tie postupne zároveň prechádzajú na systém tzv. self triáže, teda svojpomocného smerovania pacienta procesom triáže pomocou inštruktážnych bannerov a navigačných pásov. Zvýšené boli počty dávkovačov dezinfekčných roztokov v priestoroch polikliník a pacientom tiež poskytujú rúška, ak ich nemajú. Nízku koncentráciu ľudí v čakárňach zabezpečujú cez telefonickú rezerváciu termínov a zabraňujú tak tomu, aby sa pacienti stretávali na malom priestore vo väčších počtoch.

Zdravotníci zároveň pripravili kampaň s odkazom Zostali ste doma pre nás, pripravení sme dnes pre vás. Vytvorená bola aj webová stránka www.procare.sk/hygiena-plus, kde pacienti nájdu všetky potrebné informácie.



Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.