Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V žiarskej nemocnici testujú na COVID 19

GALÉRIA
Dátum: 06.04.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 1003
V žiarskej nemocnici testujú na COVID 19

Dnes otestovali prvých 12 ľudí. Ako, koho a kedy testujú?

V areáli žiarskej nemocnice je v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom od dnešného dňa zriadené mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na COVID-19, a to pre obyvateľov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. Zdravotníci žiarskej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ. Testovanie bude zatiaľ prebiehať v pondelky, stredy a piatky (s výnimkou dní pred a po Veľkonočných sviatkoch, kedy sa robia odbery v dni - pondelok 6.4., utorok 7.4., stredu 8.4. a po sviatkoch v stredu 15.4., štvrtok 16.4. a v piatok 17.4.) od 9.00 do 12.00 h. Prvýkrát bolo dnes otestovaných 12 pacientov. Tieto odbery sú organizované po dohode so všeobecným lekárom a RÚVZ na presný deň a čas, a to aj z dôvodu predchádzania zhromažďovania pacientov pred odberným miestom.  

 

Kritériá k odberu:

  1. Osoby bez symptómov, ktoré boli v kontakte s potvrdeným prípadom ochorenia COVID - 19 a končí im povinná domáca izolácia,

  2. Osoby so symptómami, ktoré boli v kontakte s potvrdeným prípadom ochorenia COVID - 19 a končí im povinná domáca izolácia,

  3. Osoby s cestovateľskou anamnézou, ktorým končí povinná domáca izolácia, počas ktorej mali príznaky virózy,

  4. Osoby bez cestovateľskej anamnézy, ktoré majú príznaky respiračného ochorenia, prípadne teplotu, ktorá pretrváva štyri a viac dní,

  5. Osoby, ktoré  sú v domácej izolácii, majú príznaky respiračného ochorenia a vek nad 65 rokov.

 

Nemocnice siete Svet zdravia, vrátane žiarskej nemocnice, po vyhlásení núdzového stavu pre lôžkové zdravotnícke zariadenia aktivovali svoje pandemické plány a reprofilizovali vybrané časti lôžkových oddelení na COVID oddelenia.

 

Ide o takzvané červené zóny lôžkových častí oddelení, ktoré slúžia na hospitalizáciu pacienta s podozrením na koronavírus. Pacient je v tejto izolovanej časti oddelenia hospitalizovaný do okamihu finálneho výsledku testovania. Keďže naše všeobecné nemocnice sa stále musia postarať aj o neinfekčných pacientov, napríklad po cievnej mozgovej príhode či úraze, v maximálne možnej miere ich musíme oddeliť od rizikových pacientov,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ siete nemocníc a siete polikliník ProCare Svet zdravia Róbert Hill.

 

Na COVID oddeleniach môžu byť umiestnení aj pacienti s podozrením na koronavírus, ktorí vyžadujú poskytnutie akútnej zdravotnej starostlivosti z dôvodov nesúvisiacich s koronavírusom. Je im tam poskytnutá kompletná zdravotná starostlivosť.

 

V súčasnosti je pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 transportovaný na najbližšie pracovisko infektológie alebo v prípade ľahkého priebehu ochorenia do domáceho liečenia. Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, bude pacient hospitalizovaný na COVID oddelení aj žiarskej nemocnice.

 

COVID oddelenie žiarskej nemocnice sa nachádza na druhom poschodí budovy nemocnice v priestoroch bývalého pľúcneho oddelenia. Nemocnica na tento účel vyčlenila v prvej fáze 15 lôžok. V prípade potreby je možné počet lôžok zvýšiť. Personál tohto oddelenia používa predpísané ochranné osobné pracovné prostriedky.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.