Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

1.apríla si Žiarčania pripomenuli 75.výročie oslobodenia Žiaru od fašistov

GALÉRIA
Dátum: 02.04.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 613
1.apríla si Žiarčania pripomenuli 75.výročie oslobodenia Žiaru od fašistov

Celomestské oslavy oslobodenia zabrzdil koronavírus

Oslavy oslobodenia mesta sa desaťročia konali na Námestí Matice slovenskej pri hlavnej administratívnej budove, kde bola v roku 1970 odhalená pamätná tabuľa s hliníkovým reliéfom objímajúceho sa sovietskeho vojaka s partizánom a s nápisom
„Česť a sláva hrdinom sovietskej armády – osloboditeľom mesta Žiar nad Hronom.“

Práve od roku 1970 oslavujú obyvatelia Žiaru nad Hronom svoje oslobodenie pri tejto pamätnej tabuli.

Tento rok sa oslavy kvôli koronavírusu síce nekonali, no napriek tomu prišli k pamätnej tabuli zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ľubomír Jančo a Jaroslav Bulko položiť spomienkovú kyticu.

 

Čo hovorí o oslobodení nášho mesta história?

 

Život v meste sa počas marca 1945 odohrával už v podzemí. Obyvatelia sa skrývali v pivniciach a von vychádzali iba v noci. Nemci realizovali spevňovacie práce. Podmínovali všetky mosty cez Hron, Lutilský potok, bitúnok, kamenárstvo na výrobu mlynských kameňov a niekoľko iných domov. Tie pred odchodom z mesta vyhodili do vzduchu. Na boj o Svätý Kríž sa po vybojovaných výhodných pozíciách sovietskou armádou pripravovala gardová pechotná divízia, delostrelecká divízia a mínometné jednotky. Červená armáda sa približovala od Štiavnických vrchov, podporovali ju rumunské oddiely od Ladomerskej Viesky a Horných Opatoviec a ďalšie Sovietske jednotky v smere od Šášovského Podhradia. Nemecké vojsko bolo opevnené v meste. Delostrelectvo mali v záhradách domov, pozorovateľne vo vežiach kaštieľa a kostola, mínomety v klapne kaštieľa.

Bratislavský rozhlas dňa 8. marca ohlásil ťažké boje v okolí Novej Bane, Svätého Kríža nad Hronom a Hronskej Dúbravy. Sovietskym jednotkám 133. divízie sa podarilo prebrodiť Hron a začali sa boje. Tuhé boji boli v noci z 30. na 31. marca. V sobotu pred Veľkou nocou boje utíchli a všetci očakávali príchod sovietskych vojakov. Čelný predvoj sa objavil po polnoci 1. apríla 1945 a obyvatelia mestečka vítali vojakov Červenej armády s radosťou a stiskom ruky. Týmto dňom sa pre Svätý Kríž nad Hronom II. svetová vojna skončila.

V mestečku po ťažkých bojoch bolo zničených alebo poškodených 90% budov. Počas vojny zahynulo 84 obyvateľov mestečka, 24 obyvateľov rómskeho pôvodu, ktorí žili na Slnečnej stráni bolo zavraždených a 63 obyvateľov židovského pôvodu bolo odvlečených do koncentračných táborov bez návratu.

Viac v reportáži ATV

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.