Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Tipy, ako zistiť, či vám nehrozí chrípka

Dátum: 26.03.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 315
Tipy, ako zistiť, či vám nehrozí chrípka

Chrípka je jednou z najzávažnejších akútnych respiračných vírusových infekcií a aj keď nastupuje pozvoľne a často bez ťažkých príznakov, môže nakoniec predstavovať vážne komplikácie.

Aby ste tomu zabránili, musíte postupovať podľa odporúčaní odborníkov a v žiadnom prípade by ste nemali očakávať, že chrípka prejde bez samotnej liečby.

Aj vírusové ochorenie, ako sa v posledných časoch na vlastných očiach presviedčame, môže byť dôvodom na obozretnosť, pretože neohrozujeme len seba, ale aj svoje okolie.

Hlavné príznaky chrípky

Chrípka je vždy sprevádzaná zvýšením teploty na 37 až 39 ° C a viac, príznakmi intoxikácie vírusom sú aj bolesti hlavy, nevoľnosť, zvracanie alebo strata chuti do jedla.

Medzi stálych chrípkových „spoločníkov“ patrí aj upchatie nosa, bolesť hrdla, zápal hltanu a hrtana. Pri oslabenej imunite sa k vírusovej infekcii môže pripojiť bakteriálna infekcia. Teplota sa môže postupne zvyšovať a najvyššie hodnoty sa môžu zaznamenávať v priebehu 2-3 dní choroby.

Je možné, že sa objavia nepríjemné pocity v bruchu, zvracanie a hnačka. Tvár pacienta je obyčajne bledá so začervenaním. Na začiatku sa zvyčajne objavuje nádcha a kašeľ či bolesť očí.

Presnú diagnostiku však môže vykonať iba lekár po dôkladnom vyšetrení. Najlepšie a na základe odporúčaní vášho všeobecného lekára je preto potrebné včas navštíviť alebo kontaktovať najbližšie ORL v Bratislave.

Najbežnejšou a nebezpečnou komplikáciou chrípky je však zápal pľúc. Často sa vyskytuje sínusitída, frontálna sínusitída a v najhorších prípadoch aj zápal mozgu. Rovnako dobre vám preto pomôže aj rýchly RTG Bratislave.

Zopakujme si teda, že medzi hlavné príznaky chrípky patria:

  • vysoká horúčka, ostrá bolesť hlavy, najmä v oblasti povrchových oblúkov.
  • Bolesti svalov.
  • V 2 - 3 deň sa začína ostrý kašeľ. Na hrudi sa objavuje pocit ťažkosti.

Aká je prevencia?

Prevenciou chrípky je kompletná vyvážená a zdravá strava, chôdza na čerstvom vzduchu, umývanie rúk a vetranie miestnosti. Počas epidémie je však vhodné vyhnúť sa navštevovaniu miest s veľkým počtom ľudí, ako aj užívať multivitamíny. Dnes je ale najlepšie pri prvých príznakoch kontaktovať lekára a zostať doma, aby ste ostali v bezpečí vy aj vaše najbližšie okolie.

Zdroj obrázka: Dragana Gordic/shutterstock.com

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.