Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiar chce stavať ďalšie nájomné byty

Dátum: 31.01.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 888
Žiar chce stavať ďalšie nájomné byty

Do prvých nájomných bytov na sídlisku Sever sa ľudia sťahovali v roku 2014.

S výstavbou dvoch bytoviek na sídlisku Sever sa začalo v roku 2013. Už v októbri 2014 sa žiadateľom systémom žrebovania pridelilo 48 nových nájomných bytov. Žiadostí o pridelenie bytu neubúda, preto mesto už viackrát deklarovalo, že vo výstavbe nájomných bytov chce pokračovať. Na februárovom zasadnutí MsZ budú preto poslanci schvaľovať aj zámer, v ktorom sa počíta s ďalšou výstavbou.

Prvé dva bytové domy na sídlisku Sever postavila spoločnosť Remeslo stav, ktorá bola aj investorom celého projektu. Mesto neskôr schválilo prijatie úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a bytovky od spoločnosti odkúpilo. Rovnako chce postupovať aj v prípade ďalších bytoviek. Do hry však vstupuje nový investor. „Pozemky na severe mesta, kde je naplánovaná výstavba ďalších bytových domov, odkúpila od Remesla stav spoločnosť Combin z Banskej Štiavnice,“ informuje Martin Baláž, vedúci Kancelárie primátora mesta a ako spresňuje: „Postaviť chce ďalšie bytové domy. Mesto chce v tejto veci so spoločnosťou spolupracovať a v budúcnosti, po dostavaní, by sme opäť postupovali ako v prípade prvých dvoch bytových domoch. To znamená, že by sme ich od spoločnosti cez ŠFRB odkúpili. Aj keď sme ešte projekt nevideli, išlo by minimálne o 24 bytov, s výstavbou ktorých, ak pôjde všetko podľa plánu, by sa mohlo začať už koncom tohto roka.

Mesto už niekoľko rokov eviduje vysoký počet záujemcov o nájomné byty. Najviac žiadostí je pritom od občanov s trvalým pobytom v Žiari nad Hronom a z okolitých obcí. „V súčasnosti evidujeme 126 žiadostí. Šesťdesiat z nich je o bývanie na sídlisku Sever. Chceme preto využiť dostupné podporné programy štátu, aby sme znova zvýšili počet nájomných bytov v meste. Nechceme ich priamo stavať my, ale kúpiť hotové od investora, ktorý vlastní pozemky na sídlisku Sever a byty aj postaví. V takom prípade by sme žiadali o dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR a úver zo ŠFRB,“ spresňuje ďalej Martin Baláž a ako podotýka: „Chceme pokračovať v rozvoji časti Sever a keďže vidíme, že o byty je veľký záujem, nemáme obavy z ich využitia. Úver zo ŠFRB je samofinancovateľný, čiže spláca sa z nájomného, ktoré vyberieme, takže ani rozpočet mesta to nezaťaží.“ 

Ak máte záujem prenajať si od mesta takýto byt, prvým krokom je podanie žiadosti na mestský úrad. Keďže nejde o sociálny typ bývania, je potrebné zdôrazniť, že žiadatelia, ktorí budú spĺňať kritériá, musia mať stály príjem a nesmú mať podlžnosti voči mestu. „Zákonom je aj stanovený rámec minimálneho a maximálneho príjmu, ktorý žiadateľ či celá rodina musí spĺňať. Byty sa prideľujú žrebovaním, ktoré realizuje na to zriadená komisia. To sa robí vždy, keď sa nejaký byt uvoľní,“ dodáva na záver Martin Baláž.

Prevzaté:Mesto ZH

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.