Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Investície do ciest a budov Banskobystrický samosprávny kraj škrtať nechce

Dátum: 19.05.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 319
Investície do ciest a budov Banskobystrický samosprávny kraj škrtať nechce

Kľúčové investičné akcie plánuje Banskobystrický samosprávny kraj uskutočniť aj napriek koronakríze.

Šetriť na dôležitých kapitálových výdavkoch BBSK napriek koronakríze neplánuje. Za najdôležitejšie považuje dať ľuďom prácu, rozhýbať ekonomiku a naďalej plniť svoje úlohy, medzi ktoré patrí aj starostlivosť o zverený majetok.

 

Kľúčové investičné akcie, medzi ktoré patria rekonštrukcie ciest či budov, plánuje Banskobystrický samosprávny kraj uskutočniť aj napriek koronakríze. Pomôže tak nielen zvýšiť komfort svojich obyvateľov, ale podporí tiež naštartovanie ekonomiky a zachovanie pracovných miest.

 

Je nesmierne dôležité, aby sme dokázali pokračovať v rozbehnutých a naplánovaných investíciách, rekonštruovali naše cesty, budovy a dokázali spolufinancovať projekty z eurofondov. Bolo by veľmi nezodpovedné vyhovárať sa na krízu a nehľadať riešenia v prospech obyvateľov kraja a rozhýbania ekonomiky,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

 

Hoci koronakríza so sebou priniesla priame náklady na zabezpečenie ochranných prostriedkov v sume viac ako 700-tisíc eur, či výpadok na daňových príjmoch odhadovaný až vo výške 32-miliónov eur, BBSK sa rozhodol pokračovať v nastúpenom trende rozvoja.

 

Tento rok zrekonštruujeme rekordných viac ako štyristo kilometrov ciest, projektovo sa tiež pripravujeme na masívnu obnovu mostov, z ktorých je množstvo už v havarijnom stave. Naplánované máme investície do školských budov aj do zariadení sociálnych služieb, na ktoré sa nám z európskych zdrojov podarilo získať prostriedky rádovo v miliónoch eur,“ priblížil plány kraja Ján Lunter.

 

Financovanie kapitálových výdavkov navrhuje BBSK zabezpečiť z dlhodobého investičného úveru, o ktorom budú vo štvrtok rozhodovať krajskí poslanci. Úver by mal byť vo výške 30 miliónov eur, s dobou splácania najmenej desať rokov.

 

Takýto úver nijako neohrozí finančnú stabilitu kraja. Jeho čerpanie bude rozložené do viacerých rokov a maximálna miera zadlženia v žiadnom z nich nepresiahne 41%, čo je aj odhadovaná priemerná úroveň zadlženia všetkých samosprávnych krajov. Zákonný strop je pritom až na úrovni 60%. Rovnako sa nebudú navyšovať ročné splátky oproti súčasnosti,“ priblížil riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

 

Ten poukázal aj na výhodné úrokové sadzby, za ktorých sú dnes banky schopné úver poskytnúť. „Je vysoký predpoklad, že v najbližších mesiacoch pôjdu úrokové sadzby výrazne hore, pretože dopyt po pôžičkách narastie. Ak by sme s úverom čakali, pripravili by sme kraj o možnosť čerpať lacné finančné zdroje,“ doplnil Hollý.

 

Peniaze z úveru budú pritom určené výhradne na kapitálové investičné akcie, rozpočet na bežné výdavky, chod úradu či dotácie kraj zoškrtal o viac ako 6,3 milióna eur.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.