Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cukrovka sa môže týkať aj vás

Dátum: 20.11.2022
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 397
Cukrovka sa môže týkať aj vás

Laboratóriá AGELLAB majú pre samoplatcov v portfóliu nový laboratórny balíček vyšetrení pre diagnostiku cukrovky

Od roku 1991 si každoročne v novembri pripomíname Svetový deň diabetu. Cieľom je zvýšiť povedomie o všetkých typoch cukrovky a podporiť program prevencie tohto civilizačného ochorenia. Laboratóriá AGELLAB zaradili do svojho portfólia komplexný preventívny a diagnostický balíček vyšetrenia cukrovka v tomto mesiaci za zvýhodnenú cenu.

 

Cukrovka, odborne nazývaná diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Na Slovensku postihuje viac ako 350 tisíc ľudí. Každý rok pribúda viac ako 20 tisíc nových prípadov, ktorým je cukrovka diagnostikovaná. Odhaduje sa, že 25 % ľudí o tomto ochorení ani nevie, že ním trpí. Väčšinou ide o diabetes typu 2, kde rizikovým faktorom vzniku ochorenia je nadváha, obezita a nízka fyzická aktivita. Prechod z rizikového prediabetického štádia do klinického štádia ochorenia je možné predísť, alebo ho aspoň oddialiť v približne 50 % prípadov správnym zásahom so zameraním na zdravý životný štýl a pohybovú aktivitu.

Nediagnostikovaná alebo nesprávne liečená cukrovka môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, ako je poškodenie očí, končatín, obličiek, nervov a ciev.

 

Laboratórne vyšetrenie sa zameriava na zistenie základných parametrov metabolizmu cukrov, funkcie obličiek a sledovanie parametrov ich porúch, ako aj metabolizmu tukov. Medzi špecifické vyšetrenia spadá posúdenie schopnosti pankreasu prostredníctvom parametru C-peptidu, hladiny inzulínu a výpočtu indexu inzulínovej rezistencie, HOMA index. V našom diagnostickom teste sú vyšetrované aj autoimunitné diabetes protilátky, ktorých výsledok naznačuje typ 1 alebo 2 diabetu,“ vysvetľuje riaditeľka laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.

V rámci prevencie a diagnostiky cukrovky je potrebné pre klienta, aby sa objednal na test, kde si zvolí jedno z  12 odberných miest laboratórií AGELLAB na Slovensku a rezervuje si termín. Na odberné miesto prinesie vzorku ranného moču a je mu odborným personálom odobratá vzorka krvi, čiže ide o rýchly, bezbolestný a rutinný postup. Vzorka krvi a moču je potom odoslaná na analýzu rozsiahlych parametrov potrebných pre dôkladnú diagnostiku cukrovky.

V priebehu roka je bežná cena vyšetrenia cukrovka 72 EUR. „V rámci výhodnej ponuky v mesiaci november sme počas celého mesiaca pripravili ponuku laboratórneho skríningu cukrovky vo výhodnej ponuke za 58 EUR,“ hovorí riaditeľka laboratórií AGELLAB. Každý, kto absolvuje tento test, dostane najneskôr do 3 - 4 pracovných dní laboratórnu správu v podobe zašifrovaného e-mailu, s podrobným a zrozumiteľným súhrnom všetkých vyšetrovaných parametrov.


PR : Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK

Foto: AGEL

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.