Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Návštevy v žiarskej nemocnici sú zakázané

Dátum: 08.11.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 413
Návštevy v žiarskej nemocnici sú zakázané

.

Kým doteraz bol okres Žiar nad Hronom v bordovej farbe COVID automatu, od pondelka 8. novembra prechádza do čiernej farby. Zaujímalo nás, ako sa táto skutočnosť prejavuje na situácii v žiarskej nemocnici, ktorá je spádovou pre niekoľko miest a obcí.

Počet hospitalizovaných pacientov v žiarskej nemocnici sa za posledné obdobie každým dňom zvyšuje. Tak isto evidujeme v mobilnom odberovom mieste za posledný týždeň pozitivitu v priemere 5,9 %  z celkového počtu otestovaných,“ informuje hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia Bianka Krejčíová a ako spresňuje: „Aktuálne je v žiarskej nemocnici hospitalizovaných 13 pacientov s ochorením COVID-19. Žiadny z pacientov nepotrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.

V súvislosti s nastaveným covid automatom sú tak v žiarskej nemocnici aktuálne zakázané návštevy pacientov. „V zmysle aktuálneho COVID automatu sú návštevy v žiarskej nemocnici povolené len pre kňazov za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim, a tak isto u osôb, ktorým je poskytovaná paliatívna starostlivosť, sú ťažko choré alebo umierajúce,“ približuje ďalej Krejčíová a ako zdôrazňuje: „Pri plánovaných operáciách je potrebný 72-hodinový RT-PCR test. Vzhľadom k narastajúcim potrebám lôžok pre pacientov s koronavírusom sme však nútení redukovať rozsah plánovaných výkonov.“ 

Pri ambulantných vyšetreniach má žiarska nemocnica nastavenú stratégiu na základe usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR, ktorá je nasledovná: 

Kompletne očkované osoby proti COVID-19:

  • Test sa vyžaduje u pacienta s klinickými príznakmi alebo diagnostickými kritériami, prípadne epidemiologickou súvislosťou s ochorením COVID-19, podľa rozhodnutia ošetrujúceho lekára (Ag test s platnosťou 24 hod., 
    RT-PCR s platnosťou 72 hod.) 

  • Test sa vyžaduje u pacientov s výkonom rizikovej povahy (napr. niektoré stomatologické výkony, ORL výkony, gastrofibroskopie, a pod.).

  • Test sa nevyžaduje pri všetkých ostatných vyšetreniach.

Neočkované a nekompletne očkované osoby: 

  • Test sa vyžaduje na absolvovanie všetkých vyšetrení u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti (Ag test s platnosťou 24 hod., RT-PCR s platnosťou 72 hod.).

  • Test sa nevyžaduje (u detského pacienta) v závislosti od klinických príznakov a rozhodnutia ošetrujúceho lekára.

  • Test sa vyžaduje aj pre sprevádzajúce osoby.

Pandemická situácia ovplyvňuje aj pôrody. Sprevádzajúce osoby rodičky k pôrodu sú aktuálne povolené, avšak aj tu je potrebné mať vykonaný test. 

V žiarskej nemocnici aktuálne stále prebieha aj darovanie krvi. „V súvislosti s vývojom epidemiologickej situácie sme prijali mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú zabezpečenia ochrany darcu, ochrany personálu, bezpečnosti transfúznych prípravkov a dostupnosti transfúznych prípravkov pre akútnych pacientov,“ hovorí ďalej Bianka Krejčíová.

Pre darcov krvi v súvislosti s COVID-19 platí:

  1. Darca, ktorý prekonal COVID-19 alebo akúkoľvek inú infekciu dýchacích ciest či zápal pľúc, nemôže darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení.

  2. Darca, ktorý bol v kontakte s chorým človekom nakazeným koronavírusom, nemôže darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto chorým.

  3. Darca krvi, ktorý absolvoval očkovanie proti ochoreniu COVID-19, môže znovu darovať krv:

    • najskôr 14 dní po aplikácii očkovacej dávky mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna) alebo proteínových vakcín (Novavax, Sanofi)

    • najskôr 28 dní po aplikácii očkovacej dávky vektorových vakcín (Astra Zeneca, Johnson&Johnson a Sputnik V).

  4. Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania.

    • Výnimku z vyradenia má darca:

      • 14 dní po 2. dávke očkovania mRNA vakcínou

      • 28 dní po 1. dávke očkovania vektorovou vakcínou

      • 14 dní po 1. dávke očkovania mRNA alebo vektorovou vakcínou, ak bola 1. dávka podaná v intervale do 180 dní od prekonania COVID-19 s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 v období nie pred viac ako 180 dňami

    • Je potrebné, aby darca uvedené skutočnosti zdokladoval.

  5. Darca, ktorý sa vrátil zo zahraničia, nemôže darovať 14 dní krv, aj keď sa cíti zdravý a nemá žiadne ochorenie dýchacích ciest (v rámci EÚ 14 dní, mimoeurópske krajiny 28 dní).

  6. Darovať krv môžu aj NEZAOČKOVANÉ osoby. Pred darovaním krvi sa u týchto osôb vyžaduje Ag test proti SARS-CoV2 nie starší ako 24 hod. Takýto test je možné absolvovať pred darovaním krvi v deň odberu a pre darcu krvi sa vykoná test BEZPLATNE.


NM:L.I.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.