Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V Žiari sa budú dať pred Vianocami nakúpiť lokálne potraviny priamo od výrobcov.

Dátum: 04.12.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 339
V Žiari sa budú dať pred Vianocami nakúpiť lokálne potraviny priamo od výrobcov.

.

V Žiari sa bude opäť konať lokálny farmársky trh, ktorý je na Slovensku stále novinka. Všetok tovar si treba objednať dopredu a v stanovený termín potom na hodinu vznikne niečo ako lokálny supermarket, kde nájdete len potraviny z okolia.

Lokálne farmárske trhy sú vlastne hromadné objednanie a hromadné vyzdvihnutie tovaru od väčšieho počtu výrobcov súčasne. Jedná sa o koncept, ktorý v severských krajinách Európy úspešne funguje.

„Všetko sa začína tým, že vyberieme vhodné miesto, kde by sa takýto trh mohol konať. V Žiari k nám bolo mesto veľmi ústretové a ponúklo priestor pred MsKC. Potom oslovíme výrobcov z okolia, o ktorých vieme, že majú kvalitné výrobky. Celú ich ponuku nahráme na internetový portál s informáciami o výrobkoch. Každý výrobca si môže stanoviť termín, do kedy prijíma objednávky, aby na trh stihol všetko pripraviť. Ponuku následne zverejníme a zákazníci si môžu objednať to, o čo majú záujem. Samotný trh potom trvá len asi iba hodinu. Výrobcovia privezú objednaný tovar, zaparkujú autá vedľa seba a zákazníci si prídu tovar vyzdvihnúť,“ približuje organizátor Peter Paššák.

Koncept, ktorý na prvý pohľad vyzerá zložito, v sebe ukrýva množstvo výhod. „Máte istotu, že nakupujete priamo od výrobcov, pretože každý môže ponúkať len vlastný tovar. Objednávať je možné z pohodlia domova a k dispozícii sú informácie o tovare aj výrobcoch. Za tovar zaplatíte priamo výrobcovi – bez doplatkov za dopravu alebo poštovné. Nakupujete na čerstvom vzduchu. Na jednom mieste sa dostanete k tovaru od viacerých regionálnych výrobcov, ktorých spoznáte osobne. Ušetríte čas a aj životné prostredie, pretože pri takejto forme predaja sa najazdí omnoho menej kilometrov ako pri obiehaní fariem alebo pri donáške potravín domov,“ hovorí Peter Paššák. „Jedinou nevýhodou je, že je potrebné si tovar objednať v predstihu a potom si ho prísť v stanovený čas vyzdvihnúť, no z druhej strany je to aj výhoda, pretože pri plánovanom nákupe sa menej plytvá,“ dodáva.

Na Vianočnom lokálnom trhu v Žiari je možné si objednať výrobky od štrnástich výrobcov z regiónu a okolia, vďaka čomu vznikla naozaj široká ponuka kvalitných potravín. Nájdete v nej mäso a mäsové výrobky z ekologickej farmy, pravé ovčie a kravské syry, mliečne výrobky, za studena lisované rastlinné oleje, remeselné pivo, včelí med, medovinu, víno z rodinného vinárstva, výrobky z chilli, džemy, sirupy, výrobky z arónie, bio destiláty, ovocné nektáre, celozrnné kváskové chleby a pečivo, zaváraniny z organicky pestovanej zeleniny, jablká, zemiaky, cibuľu, kyslú kapustu či fazuľu. Všetko v špičkovej kvalite vhodné či už na vianočný stôl , alebo pod stroček. Celú ponuku a informácie nájdete na stránke www.lokalnytrh.sk/ziar kde sa dá tovar v predstihu objednať. Vianočný lokálny trh v Žiari sa uskutoční 12. 12. 2020 od 8:00 do 9:00 na parkovisku pred MsKC.

 

lokalnytrh.sk je interaktívna mapa a vyhľadávač slovenských výrobcov potravín a nápojov. Výrobcom poskytuje bezplatný priestor na uverejnenie informácií o sebe a svojej výrobe prostredníctom profilu výrobcu, ktorý funguje ako prehľadná webová stránka. Jeho cieľom je uľahčiť zákazníkom nájdenie regionálnych výrobcov vo svojom okolí a podporiť priamy predaj miestnych výrobkov. Okrem toho tiež organizuje pravidelné predobjednávkové farmárske trhy. Viac informácií nájdete na www.lokalnytrh.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.