Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Preteky Okolo Slovenska už klopú na dvere

Dátum: 14.09.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 624
Preteky Okolo Slovenska už klopú na dvere

64. ročník medzinárodných cyklistických pretekov privítame aj v Žiari.

Už o niekoľko dní vypukne na Slovensku najväčší cyklistický sviatok. O cenné body a dresy sa cyklisti vydajú na naše cesty od 16.-19.9.2020. Svoju púť odštartujú v Žiline a cez Banskú Bystricu, Žiar nad Hronom a Topoľčianky ukončia v Skalici. Účasť potvrdili všetky avizované svetové celky, takže fanúšikovia cyklistiky sa i tento rok môžu tešiť z kvalitného cyklistického zážitku. Vzhľadom na druhú vlnu epidémie koronavírusu však budú počas pretekov platiť prísne hygienické pravidlá. Organizátori v spolupráci s partnermi pripravili viaceré opatrenia.

 

Preteky patria medzi špičku podujatí vo svojej kategórii

 

Z pôvodne avizovaných WT celkov ani jeden neodriekol príchod na Slovensko, hoci túto jeseň logisticky oveľa ťažšie pokrývajú podujatia. Celá sezóna je zhustená do 3 mesiacov a cestovanie a znova sťažuje svetová pandémia. Pri rozhodovaní o ich účasti zavážili i výsledky rankingu „Procyclingstats.com.“ Podľa neho sú preteky Okolo Slovenska 4. najlepším etapovým podujatím kategórie UCI 2.1 na svete. I preto ani jeden z pôvodne avizovaných celkov najvyššej ligy nezmenil rozhodnutie v prípade svojej účasti na nich. Počas nedávnych ročníkov na nich triumfovali aktuálni víťazi Tour de France. V prvej tohtoročnej etape „starej dámy“ zvíťazil Alexander Kristoff, ktorý posledný vavrín pred TdF získal práve na minuloročnom Okolo Slovenska v prvej pol etape v Bardejove. Druhú etapu Tour de France vyhral Julian Alaphilippe, ktorý sa stal v roku 2018 víťazom prvej etapy a zároveň aj celkovým víťazom Okolo Slovenska.

 

Fanúšikovia sa i tentokrát môžu tešiť na špičkových jazdcov

 

Aj keď pre kolíziu s termínom tohtoročného Tour de France musia slovenskí fanúšikovia oželieť účasť Petra Sagana a spomínaných víťazov minulého ročníka, i tentokrát sa na slovenských cestách predstavia jazdci svetovej kvality. Organizátori posilnení o silného generálneho partnera Niké - Prvá slovenská stávková spoločnosť, pripravili trať v celkovej dĺžke 672,5 kilometra cez 125 miest a obcí, počas ktorej sa cyklisti potrápia s 20 vrchárskymi a 10 rýchlostnými prémiami.

 

Podľa predbežnej štartovnej listiny by pri obhajobe žltého dresu nemal chýbať jeho minuloročný víťaz, Yves Lampaert z Deceuninck Quick Step. Belgičan okrem neho získal minulý rok i 3.miesto na Paris Roubaix, či druhé miesto na tohto sezónnej belgickej klasike Omploop Het Nieuwsblad Elite. Spolu s ním sa predstaví i novozélanský majster Shane Archbold či najvyššie postavený cyklista v rebríčkoch Francúz Florian Senechal.

 

V zostave Bora-Hansgrohe príde Martin Laas, ktorý v minulosti viackrát vybojoval pódium v Kórei, Japonsku, Oscar Gatto či Jay McCarthy, ktorý získal viaceré miesta v top 5 celkového poradia napr. Santos Tour Down Under. A samozrejme na domácej pôde nebudú chýbať aktuálny majster SR Juraj Sagan ani Erik Baška.

 

Tím Sunweb vysiela cyklistov, ktorým sa v minulosti darilo na Giro d’Italia. Na pódiu etáp stáli Američan Chad Haga i Nemec Nico Denz. V tíme Cofidis sa predstavia napríklad Dán Jesper Hansen či Nemec Mathis Marco, majster sveta v časovke U23 z Dohy. Z poľského CCC poznajú slovenskí fanúšikovia najmä Čecha Josefa Černého, ktorý v roku 2018 získal double na domácom šampionáte. V poľskom drese sa predstaví aj skvelý šprintér Jakub Mareczko, ktorý na tohtoročnom Okolo Maďarska zvíťazil v 3 etapách a rovnako aj mladý maďarský pretekár Attila Valter, celkový víťaz tohtoročného Okolo Maďarska.

Predbežná štartovka Alpecin-Fenix ponúka viacero mien známych predovšetkým z cyklokrosu, ale aj dobrého talianskeho špurtéra Sacha Modolu, či brata majstra sveta v cyklokrose, Davida Van der Poela. S nórskym Uno-X príde čerstvý majster Európy do 23 rokov Jonas Iversby Hvideberg. Silnú zostavu k nám posiela aj Elkov-Kasper. Bárta, Kukrle, Otruba, Ťoupalík, Sisr, všetko známe mená veľmi dobrých cyklistov, ktorí si už neraz poradili s profesionálmi najvyššej ligy.

Veľmi dobrú sezónu aktuálne prežíva i jediný slovenský kontinentálny tím Dukla Banská Bystrica. V jej zostave nebude chýbať čerstvý držiteľ žltého dresu jubilejného ročníka Okolo Srbska Martin Haring, ani mladý talentovaný jazdec, majster SR U23 a tiež bronzový medailista elitného šampionátu Lukáš Kubiš. Zaujímavosťou je i fakt, že Lukáš Kubiš je v aktuálnom rankingu UCI slovenská dvojka, hneď po Petrovi Saganovi. Spolu s nimi sa predstaví aj Marek Čanecký, Patrik Tybor, Ján Andrej Cully, Juraj Bellan a len prvý rok za mužov jazdiaci, no verná opora tímu, Pavol Rovder.

 

Súťaže, klasifikácie, ceny

 

Počas štyroch etáp Okolo Slovenska budú jazdci bojovať o 4. dresy. Najvzácnejšou trofejou bude žltý dres lídra celkového poradia. Dres víťaza bodovacej súťaže zmenil tento rok farbu a namiesto modrej bodkovanej farby uvidíme víťaza v zelenej, „saganovskej“ farbe. Najlepší vrchár bude oblečený do červených bodiek a najlepší pretekár do 23 rokov získa biely dres. Pre slovenských jazdcov je vypísaná i súťaž o najlepšieho Slováka, ktorej víťaz si takisto po každej etape prevezme na pódiu dres vo farbách slovenskej trikolóry.

Po každej etape okrem časovky sa bude vyhodnocovať i najbojovnejší jazdec etapy, ktorý nasledujúci deň ponesie červené číslo. A na záver bude vyhodnotené najlepšie družstvo pretekov. Celkovo sa súťaží o ceny vo výške 51.100 eur.

 

Partnerstvá dresov:

Žltý dres – Niké - Prvá slovenská stávková spoločnosť, generálny partner pretekov

Zelený dres – značka Škoda

Biely dres – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu

 

Až dva TV prenosy + štúdio. Denný online priebeh na stránkach Okolo Slovenska a Cycling-info.sk

 

V spolupráci s RTVS pripravujú organizátori až dva TV prenosy. Ako prvé si na obrazovkách Dvojky budú môcť diváci pozrieť časovku. Tá je na programe hneď prvý deň pretekov v popoludňajších hodinách, s prenosom od 16 hodiny na youtube a na TV obrazovkách od 17:30. Prenášaný bude i priebeh záverečnej etapy. Zozačiatku prostredníctvom zostrihov najzaujímavejších momentov etapy a záverečné boje už v priamom prenose.

Po každej etape je plánované štúdio RTVS, ktoré je v programe hneď po štúdiu Tour de France. Už tradične budú organizátori sprostredkúvať priebeh prostredníctvom textového a obrazového online streamu na stránkach Okolo Slovenska a rovnako i na Cycling-info.sk.

 

 

Partnerské stánky, sprievodný program, reklamná kolóna

 

I tento rok sa fanúšikovia môžu tešiť na reklamnú kolónu a stánky partnerov. V cieli bude atmosféru pretekov dokresľovať kapela Hudba z Marsu a program bude doplnený miestnymi účinkujúcimi. Prístup do cieľového miesta však bude kvôli opatreniam súvisiacim s druhou vlnou epidémie umožnený len tisícke nadšencov cyklistiky. Na suveníry z pretekov a darčeky reklamných partnerov si môžu fanúšikovia prísť k cestám, kadiaľ povedie trať pretekov. V predstihu pelotónu pôjde reklamná kolóna s maskotom pretekov Kamzíkom Tatríkom.

 

Pre ľudí nad 18 rokov pripravuje generálny partner pretekov značka Niké mnoho možností tipovania výsledkov. Z každého podaného tiketu prostredníctvom svojho Fondu pre budúcnosť športu vracia prostriedky do podpory mládežníckeho športu.

 

Opatrenia COVID

 

Podobne, ako na aktuálnom ročníku Tour de France, aj počas nášho podujatia budú v súvislosti s druhou vlnou epidémie koronavírusu platiť prísne hygienické pravidlá. Organizátori v spolupráci s partnermi pripravili viaceré opatrenia.

Táto situácia nikoho neteší, ale vlastne od začiatku príprav s opatreniami počítame. Zdravie je na prvom mieste, a tak robíme všetko pre to, aby sme dodržali prísne nariadenia vlády SR a hlavného hygienika, rovnako aj dokumenty UCI. Nie je to ľahké. Náročný je najmä fakt, že usmernenia sa menia na dvojtýždňovej báze. Všetkých nás potešil vývoj situácie na začiatku leta, no odvtedy sa veľa zmenilo,“ priblížil situáciu Peter Privara, generálny riaditeľ pretekov. „Na úvodnej registrácii v Žiline i v priestoroch MsÚ Skalica, kde preteky končia, zabezpečujeme v spolupráci s partnerom pretekov FOR Clean, a.s. profesionálne dezinfikátory Block Pure UV, s vysokoúčinnou metódou dekontaminácie vzduchu a povrchov. Okrem prístrojov zabezpečujeme v etapových mestách vyhradené priestory pre 1000 návštevníkov a množstvo dezinfekčných stojanov. Cyklisti budú odčlenení v bezpečnej vzdialenosti od divákov. Takisto pri vyhlasovaní výsledkov budú na pódiu dodržané rozostupy. Samozrejmosťou sú testy cyklistov i personálu organizátorov, ktorí sú v najužšom styku s cyklistami,“ dodal Privara.

 

Podľa nariadení UCI musí organizátor dodržiavať i ďalšie špecifické podmienky. Týkajú sa napríklad ubytovania cyklistov, kedy v hoteloch musí byť dodržané pravidlo jeden tím na jedno poschodie, či vlastné stravovacie priestory pre každý tím. „Zariadenia budú ošetrené spomínanými prístrojmi od spoločnosti For Clean, ktoré dekontaminujú priestor pomocou výkonných UV žiaričov a HEPA filtrov. Samozrejmosťou je povinnosť nosiť rúška, hoci ide o podujatie v exteriéri. Týka sa to nielen organizátorov a cyklistov, ale aj návštevníkov. Zóna pre fanúšikov bude mať samostatný vstup a samostatný výstup. Zároveň im odporúčame dodržiavať predpísané rozostupy a dbať na zvýšenú hygienu rúk pri kontakte s druhými osobami. Zabezpečujeme i ďalšie opatrenia, ako predpisujú usmernenia hlavného hygienika SR. Chceme urobiť maximum pre zdravie všetkých, ktorí sú akýmkoľvek spôsobom spojení s pretekmi,“ priblížil ďalšie opatrenia Michal Rohoň, koordinátor COVID z organizačného štábu.

 

 

Peter Privara

Generálny riaditeľ pretekov

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.