Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pred blížiacou sa Veľkou nocou prichádza inšpirácia v podobe výstavy Kraslica 2020

Dátum: 16.02.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 736
Pred blížiacou sa Veľkou nocou prichádza inšpirácia v podobe výstavy Kraslica 2020

Juliana Rečlová a jej hostia na výstave

 

Výstava vznikla v spolupráci Pohronského osvetového strediska a Juliany Rečlovej, ktorej tvorbu kraslíc podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Kraslice tvorí s použitím priadze, pričom inšpiráciu čerpá z tradičnej slovenskej ornamentiky s presahom do moderného dizajnu. Od roku 2004 spolupracuje s Ústredím ľudovej umeleckej výroby a ako lektorka tvorivých dielní s POS v Žiari nad Hronom.

Kraslice už vo svojom názve ukrývajú krásu. Ich zdobenie neodmysliteľne patrí do slovenských zvykosloví a hrá dôležitú úlohu pri zachovávaní tradícií. V súčasnej dobe sa používajú rôzne techniky výroby kraslíc a ich tvorcovia sa inšpirujú modernými dizajnovými prvkami, ornamentmi ale aj tradičnými motívmi. Tvorba Juliany Rečlovej je toho príkladom. Na výstave sa prezentujú aj ďalší autori z nášho regiónu (Žiaru nad Hronom, Kremnice, Žarnovice, Bzenice a Novej Bane): Marián Jausch, Anna Danková a Jarmila Mecelová používajú madeirovú techniku, maľované kraslice vyrába Ľubica Šurková a drôtovaniu sa venujú Blažena Kriváková a Cecília Rečlová.

Pozývame Vás na vernisáž výstavy, ktorá sa uskutoční vo výstavnej sieni MsKC v Žiari na Hronom dňa 6.3.2020 o 16.00 hod. Výstava potrvá do Veľkej noci.

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.