Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V očkovacích centrách kraja dostalo vakcínu už vyše 27-tisíc ľudí

Dátum: 13.04.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 300
V očkovacích centrách kraja dostalo vakcínu už vyše 27-tisíc ľudí

 Seniori prejavili záujem aj o mobilné očkovacie jednotky

V očkovacích centrách, ktoré zriadil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), dostalo do 11. apríla vakcínu celkovo 27 146 ľudí. Vyplýva to zo štatistík siedmich očkovacích centier BBSK, ktoré aktuálne fungujú v Banskej Bystrici, Brezne, Lučenci, Zvolene, Rimavskej Sobote, Revúcej a v Žiari nad Hronom.

Len za posledný týždeň zaočkovali v Očkovacom centre BBSK v Banskej Bystrici 1327 ľudí, v Lučenci 1054, v Brezne 1012, vo Zvolene 900, v Rimavskej Sobote 682, v Revúcej 322 a v Žiari nad Hronom 1124 záujemcov o očkovanie.

Naše týždenné očkovacie kapacity presahujú 55-tisíc ľudí, v prípade 16-hodinovej prevádzky sme v našich očkovacích centrách v kraji schopní zaočkovať až 110 880 záujemcov každý týždeň. Dodávky vakcín sú však stále nízke,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

K plynulosti očkovania v Očkovacích centrách BBSK prispieva aj dobre fungujúci systém náhradníkov nahradnici.sk, s ktorým prišla župa začiatkom marca. Aktuálne je v ňom zaregistrovaných už takmer 17 800 ľudí, z ktorých už očkovanie absolvovalo 2680 záujemcov.

Model náhradníkov, s ktorým sme prišli, sa osvedčil a je opodstatnený. Naposledy sa to ukázalo uplynulý týždeň v Revúcej, kde sme mali všetko pripravené na otvorenie očkovacieho centra, akurát kvôli chybe NCZI sme nemali žiadnych objednaných ľudí. Vďaka databáze z nahradnici.sk a funkčnému call-centru, ktoré záujemcov promptne obvolalo, sa nám podarilo kapacity naplniť a s očkovaním začať,“ uviedol župan Ján Lunter.

Banskobystrický samosprávny kraj prišiel minulý týždeň aj s projektom mobilných očkovacích jednotiek, ktoré by vyrážali priamo do obcí za najstaršími obyvateľmi kraja a tými, ktorí sa nevedia dostať do očkovacích centier. Dôvodom k tomuto kroku boli celoslovenské nepriaznivé štatistiky o počte zaočkovaných obyvateľov vo vekovej kategórii nad 80 rokov, ktorí patria pri ochorení COVID-19 k najohrozenejším.

Partnerom kraja pre technické zabezpečenie autobusov je humanitárna organizácia Adra, ktorá má skúsenosti napríklad aj s mobilným testovaním či zriaďovaním kontajnerových MOM. Pre spustenie projektu je však nevyhnutná súčinnosť ministerstva zdravotníctva. O tom, ako by malo mobilné očkovanie vyzerať a koľko financií a očkovacích látok naň ministerstvo vyčlení, prebiehajú tento týždeň intenzívne rokovania.

Kraj si v obciach zároveň spravil predbežný prieskum o imobilných obyvateľoch a záujme o očkovanie mobilnou očkovacou jednotkou u ľudí nad 70 rokov. V rámci celého kraja v tejto vekovej kategórii prejavilo predbežný záujem až 1777 ľudí.

Každým dňom nečinnosti prichádzajú o život ľudia, ktorých vieme zachrániť a máme prostriedky na ich záchranu. Verím, že v najbližšej dobe dospejeme k dohode s ministerstvom zdravotníctva, aby sme okamžite spustili projekt mobilných očkovacích jednotiek. My sme pripravení,“ uzavrel Ján Lunter.

 

Redakciu ATV informovala  Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.