Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiarska poslankyňa vydávala dcéru, na svadbu prišiel celý Hron

GALÉRIA
Dátum: 30.08.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 2009
Žiarska poslankyňa vydávala dcéru, na svadbu prišiel celý Hron

Zábava pri dobrej hudbe trvala do rána.

Folklórny súbor Hron pozná asi každý Žiarčan, pretože za 63 rokov svojej existencie sa stal súčasťou kultúrneho života v meste.

Hroňáci majú vo svojich vystúpeniach najviac pesničiek a tancov z domáceho regiónu Tekov, ktorý poznajú najlepšie. Vo svojom repertoári majú niekoľko programov s ktorými vystupujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Desiatky rokov Hroňáci predávajú rôzne zvykoslovné tradície ďalej, lebo to je vraj zmyslom všetkého, čo robia.

Ako často hovorí vedúci súboru Oliver Dávid: „ Folklór je v posledných rokoch tak trochu aj módnou záležitosťou, avšak pre nás žiarskych folkloristov je životným štýlom“. Hroňáci sú nielen tanečnými kolegami, ale aj priateľmi.

A preto Hroňáci nemohli chýbať ani na svadbe dcéry ich dlhoročnej členky, dnes aj poslankyne žiarskeho mestského zastupiteľstva, Gabiky Hajdóniovej.

Koncom augusta Gabika vydávala svoju jedinú dcéru Moniku. Obrad sa konal v Kostole povýšenia Svätého kríža. 

A keďže rodina žije odjakživa folklórom nemohla ani nevesta prežiť svoj veľký deň inak, ako v tradičnom ľudovom štýle.

Na svadbu prišlo takmer 120 ľudí, z toho tridsiati boli práve členovia súboru Hron. Prišli nielen podporiť svoju priateľku Gabiku a zablahoželať novomanželom, ale urobili neveste aj odobierku a dievčatá zo súboru o polnoci odobrali neveste partu a na hlavu jej dali čepiec.

Spievali sa známe ľudové piesne, ktoré kedysi zaznievali na každej svadbe a nechýbali ani tradičné svadobné tance a zvyky.

„Bol to nezabudnuteľný zážitok nielen pre mňa, manžela či dcéru a zaťa, ale aj pre všetkých pozvaných,“ povedala o nadšených hosťoch svadobná mama Gabika.

Hroňáci tak opäť ukázali, že všetky dôležité dni a situácie prežívajú spolu, ako jeden tím, ako jedna partia či ako jedna veľká rodina.

Ak chceš aj ty mať pri sebe takýchto priateľov a stať sa súčasťou folklórnej rodiny, príď, Hroňáci ťa radi zoberú medzi seba do partie.

nabor

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.