Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Do domova dôchodcov prijímajú klientov len v obmedzenom režime

Dátum: 17.04.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 676
Do domova dôchodcov prijímajú klientov len v obmedzenom režime

Opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb

V zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja je spolu tridsať pobytových zariadení sociálnych služieb. O viac ako 2700 klientov sa tu stará 1564 zamestnancov, ktorí dodržiavajú prísne protiepidemiologické opatrenia.

Pozornosť je tu sústredená nielen na samotných klientov, ktorých je viac ako 2700, ale aj na personál. „Na pravidelnej báze máme online semináre s riaditeľmi jednotlivých zariadení, kde si vzájomne vymieňajú skúsenosti a odporúčania. Vedieme ich k tomu, aby so svojimi zamestnancami pravidelne komunikovali a neustále im vysvetľovali dôležitosť dodržiavania preventívnych opatrení nielen v zariadení, ale aj v bežnom živote,“ hovorí Denisa Nincová, riaditeľka odboru sociálnych služieb a zdravotníctva Úradu BBSK.

Okrem toho, pri nástupe do práce merajú v zariadeniach zamestnancom teplotu, upravený a predĺžený je aj režim služieb tak, aby personál fungoval v čo najstabilnejších skupinách a minimalizoval sa prípadný prenos ochorenia COVID-19 medzi nimi.

Najdôležitejšia je prevencia

Napriek nesmiernemu tlaku a zodpovednosti, ktoré ležia na pleciach tých, ktorí sa starajú o najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, zatiaľ personálne problémy v zariadeniach BBSK nenastali. Do zabezpečenia osobných ochranných pracovných prostriedkov a dezinfekcií už BBSK investoval viac ako 150-tisíc eur, len zariadenia sociálnych služieb mesačne spotrebujú 5000 párov ochranných rukavíc či 200 litrov dezinfekčných gélov na ruky.

Zariadenia zvýšili dezinfekciu a frekvenciu upratovania priestorov, pri poskytovaní starostlivosti dodržiavajú epidemiologické postupy a odporúčania ministerstva zdravotníctva. Už od 7. marca tu platí prísny zákaz návštev, vstup cudzím osobám je povolený len v nevyhnutných prípadoch, ako zásobovanie, neodkladné opravy či záchranné zložky,“ vysvetľuje Denisa Nincová.

Obmedzené na minimum je aj prijímanie nových klientov. Tí sa do zariadenia dostanú len v prípade, ak ide o akútne ohrozenie zdravia a života, alebo sú prepúšťaní zo zdravotníckych zariadení a nemajú sa kam vrátiť do domácej starostlivosti. Prejsť musia povinnou 14-dňovou izoláciou v samostatnej izbe a testovaním.

Citlivý prístup

Napriek tomu, že v zariadeniach sociálnych služieb je karanténa a zariadenia sú izolované od vonkajšieho prostredia, nie je možné, a nebolo by ani vhodné, aby sme klientov zariadení úplne izolovali na ich izbách. Zvládanie samoty a odlúčenia od najbližších je psychicky náročné a pre seniorov môže mať takéto odlúčenie, ak bude dlhodobé, fatálne následky,“ hovorí Denisa Nincová.

Skupinové aktivity v zariadeniach sú tak síce obmedzené, kontakt klientov v malých, bezpečných skupinkách medzi spolubývajúcimi, je však zachovaný ako dôležitá súčasť psychohygieny. 

K sprísňovaniu každodenného režimu zariadení, ktorý je už aj teraz veľmi prísny, momentálne plošne BBSK preto nepristupuje. Samozrejme, v prípade, ak v niektorom zariadení prepukne epidémia, k sprísneniu režimu v tomto konkrétnom zariadení príde a postupovať bude podľa vypracovaného krízového plánu.

Vážim si prácu ľudí, ktorí sa starajú o seniorov a ďalších klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Som presvedčený, že všetci títo ľudia pristupujú k svojej práci zodpovedne a s vedomím, že klienti sú na ich pomoc odkázaní. Ďakujem im za to,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.