Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Maroš Molnár prišiel do žiarskej nemocnice a prvýkrát daroval krv

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 30.01.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 3262
Maroš Molnár prišiel do žiarskej nemocnice a prvýkrát daroval krv

Profesionálny kondičný tréner chcel upozorniť na dôležitosť darovania krvi

Vôbec prvýkrát vo svojom živote prišiel darovať tú najvzácnejšiu tekutinu. Profesionálny kondičný tréner Maroš Molnár zavítal do Nemocnice Svet zdravia Žiar nad Hronom, aby upozornil na dôležitosť darovania krvi a k tomuto aktu povzbudil aj ostatných. Zdravotníkom na hematologicko-transfúziologickom oddelení zároveň sľúbil, že krv už bude chodievať darovať pravidelne.

 

Bol som prvýkrát darovať krv a mám z toho veľmi dobrý pocit. Mal som síce spočiatku malú dušičku, ale personál bol vynikajúci, navodili podľa mňa výbornú atmosféru, takže aj ten samotný odber prebiehal potom omnoho lepšie a ja som sa cítil príjemne,“ povedal Maroš Molnár tesne po odbere.

Svojím aktom chcel Maroš povzbudiť ľudí v Žiari nad Hronom i v blízkom okolí, aby sa tiež k darovaniu krvi odhodlali. „Vaša krv je v nemocnici veľmi potrebná. Nikdy neviete, kedy môžete zachrániť život možno aj tej svojej najbližšej osobe. Takže sa nebojte a choďte darovať krv. Držím vám päste!“ odkázal budúcim darcom. A personálu sľúbil, že sa do žiarskej nemocnice bude vracať pravidelne a aspoň raz ročne príde krv darovať.

 

450 mililitrov krvi

Darovanie krvi je veľký prejav ľudskej spolupatričnosti, ochoty pomôcť iným ľuďom. Je to doslova dar života,“ hovorí primárka hematologicko-transfúziologického oddelenia žiarskej nemocnice MUDr. Eva Sucháčová.

Vysvetľuje, že krv v nemocnici potrebujú stále, vo všetkých ročných obdobiach a všetky krvné skupiny.

Podáva sa nielen pri akútnych krvácaniach, ťažkých úrazoch, rozsiahlych operačných výkonoch, či krvácaniach z tráviaceho traktu, ale čoraz viac krvi potrebujú aj onkologickí pacienti, ktorých počet v populácii narastá a taktiež u nich narastá potreba podávania transfúznych liekov. Bez nich by títo pacienti veľakrát nemohli zvládnuť svoje ochorenie a absolvovať náročnú onkologickú liečbu,“ podotýka.

Primárka vysvetľuje, že na to, aký dôležitý je akt darovania krvi, je celý proces v podstate veľmi jednoduchý a pre darcu bezpečný. Darca sa najprv zaregistruje, vyplní dotazník a je mu odobratá vzorka krvi na predodberové vyšetrenie. Následne je vyšetrený lekárom, ktorý zároveň dotazník a predodberové vyšetrenie zhodnotí. Ak je všetko v poriadku, posiela darcu na samotný odber krvi.

Samotný odber krvi trvá krátko, spravidla päť až šesť minút, maximálne desať minút. Darca počas neho daruje asi 450 mililitrov krvi. Darcom krvi môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, prípadne 65 rokov u viacnásobného darcu krvi. Prípustná dolná hranica hmotnosti darcu je 50 kilogramov. O podrobnejších náležitostiach rozhodne lekár pri vyšetrení pred samotným odberom,“ priblížila primárka.

Vysvetľuje tiež, že špeciálna príprava na odber nie je potrebná, avšak deň pred odberom by darca nemal vykonávať náročnú fyzickú činnosť, napríklad navštíviť posilňovňu, mal by dodržiavať dostatočný pitný režim, či jesť ľahkú stravu.

V deň pred odberom je dobré vypiť aspoň pol litra tekutiny, darca tiež nemá prísť nalačno a vhodné je zjesť ľahké raňajky. Ak to nestihne, aj u nás sa môže pred odberom občerstviť,“ dodáva primárka. Interval darovania je pre mužov každé tri mesiace a pre ženy každé štyri.

 

Krv darujú aj zamestnanci nemocnice

Darcami krvi sú aj mnohí zamestnanci žiarskej nemocnice:

Anna Fungáčová, vedúca sestra neurologického oddelenia

Keď som mala deväť rokov, stal sa mi ťažký úraz a vtedy som veľmi potrebovala túto vzácnu tekutinu. Darovaná krv mi okrem šikovného operatéra zachránila život. Keď mi mama potom vysvetlila, čo sa stalo, vedela som, že to musím nejakým spôsobom vrátiť. Nemohla som sa dočkať, keď budem dospelá a od svojich osemnástich rokov darujem krv. Už mám za sebou 20 odberov.“

 

Veronika Sedliaková, lekárka OAIM

Chcela som pomôcť ľuďom. Už len samotné naše povolanie je tu na to, aby sme ľuďom pomáhali. Darovanie krvi je niečo, čo mne neublíži a iným pomôže. A už aj u nás vidíme, ako to ľudia potrebujú a tej krvi je naozaj málo.“

 

Štefan Paľúch, lekár OAIM

Raz v nedeľu som mal pohotovostnú službu a doviezli nám mladého motorkára, ktorý havaroval. Hneď sme ho operovali. Mal ťažké vnútrobrušné krvácanie a potreboval veľa krvi, preto nám ďalšiu museli priviesť. Všetko dobre dopadlo, no vtedy som sa rozhodol, že sa stanem darcom. Povedal som si - prečo nie aj ja, keď môžem takto ľuďom pomôcť? Odvtedy chodím darovať krv pravidelne, bolo to už viac ako 20-krát, takže už mám striebornú Janského plaketu. Ak budem zdravý a všetko bude v poriadku, tak samozrejme budem pokračovať aj ďalej.“

Hematologicko-transfúziologické oddelenie sa nachádza v areáli žiarskej nemocnice v samostatnej budove bloku C, na prízemí vľavo so samostatným vchodom zboku.

Autor:J.F. zo SZ

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.