Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výstava relikvii tibetských majstrov

GALÉRIA
Dátum: 18.05.2023
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 422
4 min. čítania
Výstava relikvii tibetských majstrov

V kaštieli v Žiari nad Hronom si môžete pozrieť  unikátnu výstavu, ktorá sa uskutoční od piatku 19.5. do nedele 21.5.

Vystavené bude kompletná zbierka relikvií, jedinečná svojho druhu v európskom kontexte, ktorú za 30 rokov zozbieral prvý slovenský budhistický láma Tibor Geljen, ktorý bude na výstave taktiež prítomný.

Medzi relikviami nájdete kúsky tiel, vlasy, časti odevov, osobné predmety veľkých majstrov tibetského budhizmu, ako aj predmety vytvorené z ich popola a množstvo iných jedinečných exponátov.

 

Vzácna výstava nás zaplaví vnútorným pokojom

 

Môže sa tak udiať vďaka prítomnosti relikvií osvietených tibetských majstrov. Prostredníctvom meditácií dosiahli najvyššiu možnú úroveň lásky a súcitu. A hoci dnes už nie sú medzi nami, ich relikvie naďalej nesú posolstvo ich dokonalosti. Návštevníci budú mať možnosť uzrieť ich v dňoch 19. – 21. mája v priestoroch Biskupského kaštieľa v Žiari nad Hronom. Vstup na výstavu je bezplatný.

Relikviami nazývame všetko, čo po sebe zanechali veľkí majstri minulosti: kúsky odevu, úlomok kosti, či popol vmiešaný do vzácnych odliatkov. Najcennejšími sú však ringsely – malé vápencové guľôčky, ktoré sa nevysvetliteľne vyskytujú v popole týchto vzácnych majstrov,“ vysvetľuje prvý slovenský láma Tibor Geljen. Podľa jeho slov moderná veda stále nedokáže rozlúštiť záhadu vzniku ringselov a tak sú neraz označované za relikvie, ktoré vznikli zázrakom. Veľkí východní duchovní učitelia (lámovia) však majú jasné vysvetlenie – drobné guľôčky sú zhmotnením energie nesmiernej lásky a súcitu, ktoré po sebe títo majstri zanechali. Dali tak možnosť kontaktu s nimi aj budúcim generáciám – aby im dokázali pomôcť v neľahkých časoch.

Dnešná doba je naozaj plná zhonu, ľudia k sebe často nie sú práve najmilší. Zo spoločnosti akoby sa postupne vytrácala tolerancia a vzájomná ohľaduplnosť. „Ľudia k nám prichádzajú, lebo podvedome cítia, že niečo nie je v poriadku. Cítia, že by mali dbať o rozvoj svojich pozitívnych kvalít, no zároveň tvrdia, že na to nemajú čas,“ hovorí Daršan Geljen, učiteľka meditácie a viceprezidentka občianskeho združenia Tibet Park.

Z tohto začarovaného kruhu ich môžu vyviesť majstri minulosti. „Pohľad na relikvie, ktoré po sebe zanechali, poskytuje akúsi „skratku“ pri spájaní sa s našimi vlastnými pozitívnymi energiami. Človek v ich prítomnosti odrazu cíti hlboký pokoj a zisťuje, že práve ten je zábleskom skutočného šťastia, ktoré všetci vytrvalo hľadáme,“ uvádza láma Tibor. Azda aj preto mnohí jednotlivci navštevujú výstavu relikvií kedykoľvek je to len možné. Každý rok býva organizovaná na istom mieste, do Žiaru nad Hronom sa vracia po deviatich rokoch.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.