Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zamestnanci Slovalca dnes odovzdali na Ministerstve financií otvorený list

Dátum: 03.03.2022
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 1266
Zamestnanci Slovalca dnes odovzdali na Ministerstve financií otvorený list

Podpísali ho aj ľudia z mesta či regiónu.

Zamestnanci spoločnosti Slovalco, a.s dnes odovzdali na Ministerstve financií otvorený list spolu s 2096 podpismi zozbieranými za päť dní.

Stoja za ním zamestnanci spoločnosti Slovalco, a.s., ich rodinní príslušníci, dodávatelia, ale aj ďalší obyvatelia mesta a okolitých obcí, ktorým záleží na existencii tejto firmy.
List za podporu zachovania výroby hliníka v Žiari nad Hronom a vytvorenia férového prostredia na podnikanie je zároveň aj pozvánka na návštevu závodu adresovaná podpredsedovi vlády a ministrovi financií SR, Igorovi Matovičovi, ktorý môže zachrániť budúcnosť výroby hliníka na Slovensku.

„Ako zamestnanci Slovalca máme obavy z hrozby zatvorenia nášho závodu a chceli by sme aj touto formou požiadať o hľadanie riešenia na jej odvrátenie,“ hovorí Eva Dvončová, jedna z tých, čo list podpísali. 

„Chceme pomôcť tomu, aby aj naša firma mala podobné podmienky na podnikanie, ako ostatní konkurenti v Európe. A tiež tým zabrániť zbytočnému dovozu hliníka z Ázie, kde sa vyrába spôsobom, ktorý zaťažuje životné prostredie“, dodáva Robert Vigaš. 

 

„Sme hrdí, že dnes môžeme pracovať v najmodernejšej a najekologickejšej hlinikárni v celej Európskej únii. U férového zamestnávateľa, ktorý sa stará nielen o nás, 450 kmeňových zamestnancov, ale aj o ďalších 2500 ľudí, ktorí sú na firmu priamo naviazaní, či už ako dodávatelia prác, alebo inak“, vysvetľuje Ľubomír Šuster, ktorý pracuje ako majster vo výrobni anód. „ Preto aj my sledujeme diskusiu o ďalšom využívaní výnosov z predaja emisných kvót, lebo sa nás to priamo dotýka.“

Všetci podpísaní sú presvedčení o tom, že výrobu hliníka v regióne treba zachovať. Stoja za Slovalcom, ktorému záleží na bezpečnosti a ochrane zdravia zamestnancov, férovom ohodnotení, otvorenej pracovnej kultúre a spolupatričnosti rovnako ako na ochrane životného prostredia a podpore celého regiónu. 

Toto presvedčenie by radi osobne adresovali aj ministrovi financií Slovenskej republiky, Igorovi Matovičovi, a oboznámili ho so situáciou, v ktorej sa neocitli vlastnou vinou.

 

Redakcia ATV pripravuje aj reportáž.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.