Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Počas víkendu boli Janovej Lehote dve slávnostné omše

GALÉRIA
Dátum: 16.08.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 819
Počas víkendu boli Janovej Lehote dve slávnostné omše

Veriaci sa po nich stretli na malom agapé.


V Janovej Lehote sa v sobotu 15. augusta konala v kaplnke Sedembolestnej Panny Márie slávnostná svätá omša a to pri príležitosti Nanebovzatie Panny Márie.

Sv. omšu slúžil dp. Michal Mališ správca farnosti Najsvätejšieho srdca Ježišovho v Janovej Lehote, ktorý veriacim posvätil donesené rastliny či byliny.



Nanebovzatie Panny Márie patrí k tým najstarším mariánskym sviatkom.


V katolíckom kalendári je počas roka niekoľko mariánskych sviatkov, no Nanebovzatie Panny Márie patrí k tým najstarším, pretože si v niektorých krajinách pripomínali už v 6.storočí.

Slávi sa v auguste, kedy vrcholili práce na poliach, lúkach a v záhradách.

Počas sviatku Nanebovzatia sa nepracovalo. V tento deň sa slávili omše alebo sa usporadúvali púte či procesie.

V kostoloch sa počas omše zvykli svätiť  kvety, obilie a liečivé byliny, ktoré si ľudia poprinášali. Pannu Máriu vzývali ľudia aj ako ochrankyňu pri žatve.


Pranostiky spojené s 15. augustom

Ak prší na Nanebovzatie Panny Márie, kazia sa zemiaky.

Panny Márie narodenie, lastovičiek rozlúčenie.

Panenky Márie Nanebevzetí hlávka do kapusty letí.

Na Nebevzatie Panny Márie prvé oriešky.

Matka Božia varí, svätý Michal dovára.

Jasný deň na Nebovzatia Panny Márie sľubuje peknú jeseň.

 

 

Slávnostná omša sa v Janovej lehote konala aj v nedeľu.


V nedeľu 16.augusta odslúžil dp. Michal Mališ svätú omšu pri príležitosti posviacky kostola Najsvätejšieho srdca Ježišovho v Janovej Lehote. Kostol po opätovnej rekonštrukcií vysvätil vtedajší biskup Rudolf Baláž 15.augusta 2007.

História kostola

Farský kostol Božského Srdca Ježišovho V listine z roku 1487 sa píše, že kostol je gotický, postavený už pred spomínaným rokom na starom základe, čo znamená, že vymenil starší predchádzajúci kostol. Ten bol pravdepodobne drevený, no niet o ňom žiadnej zmienky. Terajší kostol bol pôvodne zasvätený narodeniu Panny Márie. V roku 1804 kostol poškodil požiar.  Tri roky trvala jeho oprava. V rokoch 1897 – 1898 prebehla rozsiahla rekonštrukcia kostola. Po tejto rekonštrukcii došlo aj k zmene titulu kostola. Z pôvodného zasvätenia kostola narodeniu Panny Márie došlo k zasväteniu Božskému Srdcu Ježišovmu, ktorému je kostol zasvätený až podnes. V roku 1930 bol kostol opäť rekonštruovaný.

V roku 2007, za pôsobenia farára Ľudovíta Frindta, bola dokončená obnova liturgického priestoru vo svätyni. Bol postavený nový mramorový oltár s ambonou a sedesom.

15. augusta 2007, Mons. Rudolf Baláž, posvätil kostol aj s novým liturgickým zariadením a organom. Do oltára boli vložené relikvie svätej Faustíny Kowalskej, poľskej rehoľnice, cez ktorú Ježiš priblížil celému svetu posolstvo svojho milosrdenstva.


Po obidvoch omšiach sa veriaci stretli na slávnostnom agapé za dodržania všetkých opatrení.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.