Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiarska hvezdáreň je opäť otvorená

Dátum: 29.05.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 656
Žiarska hvezdáreň je opäť otvorená

Tip na voľný čas

S potešením oznamujeme, že od 1. júna 2020 otvárame všetky organizačné súčasti Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v našom kraji. Nateraz však budeme prijímať návštevníkov s výrazne obmedzenou kapacitou tak, aby sme dodržali hygienické opatrenia s dôrazom na nevyhnutné odstupy medzi osobami v našich priestoroch.

Žiar nad Hronom: V Žiari nad Hronom, v najmodernejšom planetáriu na Slovensku, budeme prijímať najviac 12 osôb na jedno podujatie, resp. exkurziu. Na vyhlásené podujatia pre verejnosť bude potrebná rezervácia. V prípade vyčerpania rezervácií alebo záujmu o iný termín návštevy bude možné si dohodnúť individuálnu alebo organizovanú exkurziu. Podrobnosti o spôsobe rezervácie a objednávok nájdete na www.planetarium.sk.

Banská Bystrica: V našom krajskom meste program prebieha v astronomickej pozorovateľni na Vartovke, a tak v prípade, že si v okolí Banskej Bystrice vyjdete do prírody, môžete navštíviť hvezdáreň v pracovných dňoch od 9.00 do 15.00 a v sobotu od 10.00 do 17.00 hodiny. V prípade záujmu o večerné pozorovanie potom každý piatok od 21.00 do 23.00 hodiny. V rámci jednej skupiny môžeme prijať 5 osôb a viac informácií nájdete na stránkach www.astrobb.sk.

Rimavská Sobota: V prípade záujmu o návštevu Hvezdárne v Rimavskej Sobote absolvujete okrem astronomického pozorovania aj prehliadku Astroparku s výkladom nášho odborného pracovníka. Môžete nás navštíviť v pracovných dňoch vždy v časoch o 10.00, 12.00 a 14.00, v prípade záujmu o večerné pozorovanie o 21.45 hodine. Maximálny počet osôb na pozorovaní je 12 a viac podrobností nájdete na www.astrors.sk

Pri pozorovaní astronomickou technikou uprednostňujeme nepriamu, projekčnú metódu pozorovania, prípadne zobrazenie objektov prostredníctvom astronomickej kamery na monitore počítača. Viac informácií o pozorovaných objektoch a jednotlivých technikách zobrazenia vám poskytnú naši odborní pracovníci. V tejto súvislosti však upozorňujeme, že astronomické pozorovania sa uskutočnia iba v prípade priaznivého počasia.  

Veríme, že si opäť nájdete cestu pod kupolu žiarskeho planetária a vychutnáte si na Slovensku jedinečnú 360 stupňovú digitálnu projekciu v rozlíšení 4K alebo do našich hvezdární, kde sa vám budeme snažiť sprostredkovať krásy blízkeho i vzdialeného vesmíru.

Tomáš Dobrovodský
Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.