Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiarska nemocnica hľadá dobrovoľníkov

Dátum: 25.03.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 515
Žiarska nemocnica hľadá dobrovoľníkov

Počas pandémie koronavírusu pomáhajú aj študenti medicíny

Sieť nemocníc Svet zdravia vrátane žiarskej nemocnice hľadá pre pandémiu koronavírusu medzi študentmi lekárskych fakúlt z vyšších ročníkov dobrovoľníkov na výpomoc. Pripojiť sa k tímu lekárov, sestier a ostatných zdravotných pracovníkov môžu na celkovo 18 pracoviskách po celom Slovensku. Registrovať sa medici môžu na www.procare.sk/dobrovolnici.

Pre šíriacu sa nákazu COVID-19 očakávame aj zvýšené nároky na personálne kapacity jednotlivých nemocníc, preto by sme radi rozšírili tímy našich dobrovoľníkov z radov medikov. Už dnes na niektorých našich pracoviskách pôsobia študenti lekárskych fakúlt z vyšších ročníkov a my sme im za ich pomoc v tomto náročnom období veľmi vďační. Medici zároveň získajú mnoho skúseností a osvoja si základné epidemiologické pravidlá, vďaka ktorým budú lepšie pripravení na svoje budúce povolenie. My im samozrejme budeme vo všetkom nápomocní,“ uviedol generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Vladimír Dvorový.

 

Všetci medici budú najprv zaškolení nemocničným epidemiológom a jednotlivé pracoviská im poskytnú všetky potrebné ochranné pracovné prostriedky. Na konkrétnej náplni práce a pracovnej dobe sa následne spoločne dohodnú s nemocnicou. Pomáhať môžu pri manažovaní pacientov, ktorí prichádzajú do nemocníc a s pomocou dotazníka uskutočňovať triáž. Pacientom teda budú bezkontaktne merať teplotu a pýtať sa na ďalšie príznaky ochorenia COVID-19, napríklad kašeľ či bolesti svalov. Zisťovať tiež budú cestovateľskú anamnézu a prípadný kontakt s infikovanou osobou.

 

Medici môžu asistovať aj pri odberoch vzoriek a testovaní pacientov a nemocnice by radi využili ich pomoc napríklad i pri telefonickom usmerňovaní pacientov. Na základe dohody s pracoviskom však môžu medici v súlade s legislatívnymi normami poskytovať aj inú výpomoc.

 

Zaregistrovať sa na www.procare.sk/dobrovolnici môžu študenti lekárskych fakúlt od štvrtého ročníka. Musia byť zdraví, mať potvrdenie o zaočkovaní proti hepatitíde a vyplniť dotazník o prípadnom rizikovom kontakte, cestovateľskej anamnéze a príznakoch ochorenia COVID-19. Rovnako im bude pred každým vstupom do nemocnice meraná teplota a medici musia dodržiavať prísny epidemiologický režim.

 

Študenti dnešné dni pre prerušenú výučbu a zatvorené internáty trávia väčšinou v domácom prostredí, takto teda nielen pomôžu svojej regionálnej nemocnici, ale zároveň plnohodnotne využijú svoj voľný čas a získajú nové skúsenosti pre budúcu prax.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.