Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Koronavírus a opatrenia v osade Pod Kortínou

Dátum: 20.03.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 617
Koronavírus a opatrenia v osade Pod Kortínou

Opatrenia žiarskej radnice v osade Pod Kortínou..

Koronavírus nás už niekoľko týždňov všetkých trápi. Stal sa všade aktuálnou témou číslo jedna. Keďže sme všetci ohrození, neostáva nám nič iné, ako sa chrániť dodržiavaním hygieny a nosením rúška.

Rúška sú však ťažko dostupné, a aj preto sa väčšina ľudí rozhodla, že si rúška svojpomocne sami ušijú. Dnes ľudí bez ochrany tváre nevpustia do žiadnych obchodov, na poštu či na rôzne iné úrady a inštitúcie. Sú medzi nami ľudia, ktorí si však nemajú ako zabezpečiť rúška a sú odkázaní na pomoc. Medzi nich patria hlavne seniori a ľudia z MRK. Z tohto dôvodu vznikla myšlienka, ako promptne riešiť túto situáciu. Mesto Žiar nad Hronom zabezpečilo krajčírku, ktorá ušila vyše 2 tisíc rúšok pre seniorov. Je to však časovo aj materiálne náročné, preto sa terénni sociálni pracovníci v spolupráci s odborom starostlivosti o obyvateľa rozhodli vyrobiť vystrihnutím bavlnených tričiek provizórne rúška, resp. nákrčníky, ktoré si občania dokážu prevliecť cez tvár a zakryť si tak ústa aj nos. Nákrčníky následne rozdali terénni sociálni pracovníci v osade Pod Kortínou.

Zároveň urobili osvetu, ako sa chrániť pred nakazením koronavírusom, rozdali im letáky s návodom, ako používať tieto nákrčníky a poučili ich, ako postupovať v prípade nákazy. Samozrejme, upozornili ich aj na dodržiavanie karantény. Mesto zároveň sprístupnilo prívod pitnej vody v osade Pod Kortínou pre všetkých obyvateľov osady, aby tak mali zabezpečenú nutnú hygienu.

Provizórne „rúška“ (nákrčníky) sú umiestnené aj pri vstupe na mestský úrad, kde si ich v prípade potreby môže zobrať každý, kto nemá žiadnu ochranu tváre. Terénni sociálni pracovníci budú rozdávať nákrčníky v najbližších dňoch aj pre ľudí bez domova a v lokalitách, kde žijú sociálne slabé rodiny, napr. na ubytovni STS, či na Šášovskom Podhradí. Na záver len toľko, aby sme boli voči druhým zodpovední a držme si navzájom palce pri prekonaní tohto nákazlivého stresujúceho obdobia.

Radnica

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.