Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Slovalco začína utlmovať výrobu a odstavuje ďalšie pece

VIDEO
Dátum: 30.09.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 1186
Slovalco začína utlmovať výrobu a odstavuje ďalšie pece

.

Vo štvrtok 30.septembra navštívil spoločnosť Slovalco predseda Národnej rady SR Boris Kollár a minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajnak, aby sa s vedením spoločnosti a so zástupcom majiteľa rozprávali o aktuálnej situácií vo firme. Problém chce Kollár predniesť v pondelok aj na koaličnej rade. O čo teda ide.

 

Spoločnosť Slovalco pristúpila v týchto dňoch k postupnému utlmovaniu výroby hliníka a odstaveniu ďalších jedenástich pecí. Ide o dôsledok neprimerane vysokého rastu cien silovej elektriny, rekordných cien emisných povoleniek, ako aj nedostatočných kompenzácií zo strany štátu prostredníctvom Environmentálneho fondu. Spoločnosť dnes navštívil predseda Národnej rady SR Boris Kollár, ktorý spolu s vedením spoločnosti a zástupcami lokálnej samosprávy diskutoval o udržateľných riešeniach tejto situácie.

Len za posledný rok vzrástla cena povoleniek radikálne, takmer o 100 %. Nárast sa dotkol všetkých producentov priamych emisií CO2, ktorí sú povinní ich nakupovať. Ďalším problémom je ale aj skutočnosť, že podobným tempom dnes rastie aj cena elektriny, do ktorej sa náklady na povolenky premietajú. Na účely kompenzácie týchto vysokých cien elektriny majú slúžiť práve príjmy z predaja emisných povoleniek. Tie sa však na kompenzáciu priemyslu využívajú len v malej miere, niekoľkonásobne nižšie ako v Českej republike, Nemecku, Francúzsku, Nórsku či Slovinsku.

Podobnej situácii môžu čeliť aj ďalšie slovenské priemyselné firmy, ktoré môžu hrozbu straty svojej konkurencieschopnosti riešiť presunom výroby do iných krajín, alebo závody zavrú,“ zdôraznil Boris Kollár, predseda Národnej rady SR. „Ohrozených tak môže byť oveľa viac pracovných miest a straty spojené so zánikom dlhoročných výrobcov bude štát počítať v stovkách miliónov eur,“ doplnil.

Štát minulý rok získal aukciami povoleniek takmer 500 miliónov eur, na kompenzácie však uvoľnil len 3 milióny eur. Tento veľký nepomer považujem za nespravodlivý, pretože v súčasnej situácii spôsobuje ohrozenie výroby a možné zatvorenie ekologických prevádzok, akou je aj Slovalco,” vyjadril sa Milan Veselý, generálny riaditeľ spoločnosti Slovalco, a.s., a dodal: „Aj firmy, ktoré nezaťažujú životné prostredie, musia znášať vysoké ceny súvisiace s dekarbonizáciou.“

Najdôležitejším faktorom, ktorý určuje konkurencieschopnosť hliníka, je cena elektrickej energie, ktorá predstavuje 40 – 60 % výrobných nákladov. Slovalco tak dnes stráca svoju konkurencieschopnosť nielen voči ázijským výrobcom, ale aj na európskom trhu, hlavne voči krajinám, ktoré svojich výrobcov kompenzujú. Všetky ostatné hlinikárne v Európe môžu rátať s oveľa vyššou podporou.

Spoločnosť Slovalco, ako aj zástupcovia Asociácie priemyselných zväzov a dopravy už dlhodobo poukazujú na neriešenie tejto situácie. Nedávno aj na konferencii „Priemysel na odchode? – Dekarbonizácia, ceny elektriny a budúcnosť slovenského priemyslu“, ktorú spolu s Asociáciou organizoval inštitút INESS. Jedným z výstupov bolo porovnanie, ktoré ukázalo, že súčasná miera kompenzácií na Slovensku dosahuje len dve percentá z príjmov emisných povoleniek oproti európskemu priemeru, ktorý je na úrovni až 18%.

 

Nahradí ekologickú výrobu neekologická?

Napriek tomu, že výroba hliníka je energeticky náročná, Slovalco vo svojich procesoch využíva environmentálne najvyspelejšie technológie, ktorými dokázala spoločnosť znížiť uhlíkovú stopu na 4,2 tony CO2 na tonu hliníka. Len pre porovnanie, priemerná uhlíková stopa ázijskej hlinikárne je 16 – 20 ton CO2 na tonu vyrobeného hliníka, čo znamená až päťnásobné vyššiu environmentálnu záťaž. Vzhľadom na celosvetový dopyt po hliníku je zrejmé, že ak sa nebude vyrábať na Slovensku, vyrobia ho v iných krajinách s väčšou uhlíkovou stopou.



Ohrozených je až 2500 pracovných miest

Spoločnosti Slovalco dnes hrozí reálne ukončenie výroby, ku ktorému by vedenie muselo pristúpiť už v priebehu budúceho roka. Znamenalo by to stratu päťsto priamych a ďalších približne 2000 nadväzujúcich pracovných miest. Ak by k rozhodnutiu prepúšťať zamestnancov spoločnosť pristúpila, zamestnancov s takou odbornosťou, znalosťami, potrebnými zručnosťami a kompetenciami nedokáže zohnať na trhu práce zo dňa na deň ani v krátkom čase nových ľudí zaškoliť.

Slovalco má 226 pecí, z ktorých je momentálne 14 už odstavených a ďalších 11 sa k nim pridá v týchto dňoch. A nie je vylúčené, že ich počet sa kvôli poruchám a nerealizovaným opravám ešte navýši. „Už teraz vieme povedať, že v budúcom roku budeme vyrábať na 80 % kapacít, a aký bude ten ďalší, sa v tejto chvíli neodvažujem predpovedať,“ zdôraznil Milan Veselý. „Verím však, že ubezpečenia zo strany ministra hospodárstva, ako aj dnes predsedu Národnej rady SR nám dávajú nádej, že štát chce túto závažnú situáciu urýchlene riešiť.“

Ak by zvýšenú cenu elektrickej energie Slovalcu vykompenzoval štát, k „čiernemu scenáru“ by nemuselo prísť.

 

Stretnutia sa okrem predsedu parlamentu, ministra práce a zástupcov Slovalca zúčastnil aj poslanec NR SR Ior Kašper, poslanci BBSK Daniel Gelien a Božena Kováčová, ako aj primátor Žiaru Peter Antal, starostovia okolitých obcí, ako napríklad Ján Pružina. Viac sa dozviete v zostrihu tlačového brífingu, ktorý pripravujeme.



Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.