Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spoločnosti v kraji budú môcť využiť slovenské vedecké a výskumné kapacity

Dátum: 09.12.2020
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 594
Spoločnosti v kraji budú môcť využiť slovenské vedecké a výskumné kapacity

.

Banskobystrický samosprávny kraj a Slovenská inovačná a energetická agentúra budú spolupracovať v oblasti podpory inovácií pre podnikateľské subjekty, ktoré pôsobia v rámci Banskobystrického kraja. Spoločnosti budú môcť prostredníctvom inovácií produktov zvýšiť svoju konkurencieschopnosť na trhu.

Prepojenie súkromných spoločností so sídlom v Banskobystrickom kraji so slovenským výskumným a vedeckým prostredím. To je cieľom memoranda, ktoré dnes podpísali predstavitelia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), Rozvojovej agentúry BBSK a Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).

Jednou z prvých oblastí spolupráce BBSK a SIEA bude vytvorenie schémy inovačných voucherov - poukážok, ktoré by firmy z kraja mohli použiť na spoluprácu s výskumnou inštitúciou. Pôjde o finančné poukážky dotované z eurofondov, prostredníctvom ktorých budú môcť podnikatelia zaplatiť za služby výskumno-vývojových centier na Slovensku. Takáto spolupráca umožní podnikom v Banskobystrickom kraji zvýšiť svoju konkurencieschopnosť prostredníctvom inovácií produktov, technologických postupov alebo služieb.

Uvedomujeme si potrebu investícií do rozvoja zamestnanosti v našom kraji, a preto sa ako kraj snažíme vytvárať priaznivé podmienky pre podnikateľské prostredie. Prínos spolupráce so SIEA vidím najmä v tom, že spoločnostiam ponúkneme možnosti ako inovovať svoje procesy bez veľkých investícií do výskumnej infraštruktúry. Verím, že aj týmto krokom pomôžeme rozvoju firiem a zamestnanosti v našich regiónoch,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter po podpise memoranda.

Celú schému inovačných voucherov bude spravovať SIEA, ktorá zároveň pripraví zoznam výskumno-vývojových centier, ktoré budú môcť firmy využiť. Jeho súčasťou budú napríklad ústavy Slovenskej akadémie vied, vysoké školy a súkromné výskumné inštitúcie.

Zisťovaním inovačného potenciálu v krajoch na Slovensku nám ako jeden z inovačne najslabších vyšiel banskobystrický kraj a preto som rád, že iniciatíva Catching-Up Regions Európskej komisie a Svetovej Banky podporila naše rozhodnutie realizovať pilotný projekt s možnosťou využitia inovačných poukážok. Pripravili sme administratívne nenáročnú podpornú schému pre podnikateľov v banskobystrickom kraji, ktorej cieľom je stimulovať ich spoluprácu s inštitúciami vedy, výskumu a inovácií. Spustenie tejto schémy predpokladáme v prvom štvrťroku 2021,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Na rozvoji spolupráce medzi firmami a výskumno-vedeckými centrami sa bude podieľať aj Rozvojová agentúra BBSK, ktorej úlohou bude najmä aktívne oslovovanie podnikateľského prostredia v Banskobystrickom kraji.

Spolupráca so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou prinesie na inštitucionálnej úrovni inovačnú synergiu, ktorú v kraji potrebujeme nielen v podnikateľskom sektore. Vytvárame tak impulzy a postupne robíme malé kroky na ceste k moderným riešeniam pre výskum a lepšie vzdelávanie v kraji,“ povedala Gabriela Bieliková, výkonná riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK.

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.