Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ema a Martin: To boli najčastejšie mená novorodencov v žiarskej nemocnici

Dátum: 21.01.2022
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 408
Ema a Martin: To boli najčastejšie mená novorodencov v žiarskej nemocnici

V Nemocnici Svet zdravia Žiar nad Hronom sa počas minulého roka uskutočnilo 550 pôrodov.

Dievčat sa narodilo viac (285) ako chlapcov (266), dvojičky si domov odniesla iba jedna mamička. Na svet prišlo v žiarskej pôrodnici vlani aj 10 COVID novorodencov.

Medzi najčastejšie dievčenské mená, aké rodičia dávali svojim novorodencom, patrili Ema, Eliška a Viktória. U chlapcov zase dominovali mená Martin, Matej a Adam. V prvý decembrový deň sa na svet vypýtalo dievčatko, ktoré bolo uložené v menej častej polohe, a to koncom panvovým.

Nešlo teda o pôrod hlavičkou a my sme sa museli zodpovedne rozhodnúť, ako spontánny pôrod viesť, aby mamička aj dieťatko boli maximálne v bezpečí. Všetko ale prebehlo v poriadku. Každú novú dušičku s radosťou vítame, no tentokrát to bolo doslova. Rodičia dali dievčatku netradičné meno Alma, čo v preklade znamená duša,“  vysvetľuje MUDr. Monika Zimanová z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia žiarskej nemocnice.

Pôrodnica v Žiari nad Hronom pre budúce mamičky minulý rok zaviedla novinku, bylinnú náparku. Ide o jemnú procedúru s veľkou silou, ktorá je značnou podporou pre budúce mamičky pri pôrodnom procese. Nahrievane totiž pôsobí pozitívne na uvoľnenie, prehriatie a otvorenie pôrodných ciest.

Mamičky majú v žiarskej pôrodnici tiež možnosť vytvoriť si spoločne s personálom individuálny pôrodný plán. „Záleží nám na tom, aby počas pôrodu boli v rámci možností akceptované želania a predstavy mamičky a tak konzultujeme pôrodný plán pri každom príjme. Dá sa teda povedať, že ho využila takmer každá mamička,“ hovorí vedúca pôrodná asistentka Emília Šipikalová.

Nemocnica tiež poskytuje možnosť absolvovať predpôrodnú prípravu, ktorú vlani využilo 61 mamičiek. Pre tento účel vlani zriadila i nové, moderné priestory. Zdravotnícke zariadenie uplatňuje i bonding a mamičky si môžu vypožičať domov pre svoje bábätko monitor dychu. Tento rok plánuje nemocnica zakúpiť na oddelenie nové medicínske prístroje.

Cieľom nášho oddelenia je najmä poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť a zabezpečiť, aby sa u nás mamičky cítili v bezpečí a príjemne,“ dodáva MUDr. Michal Hubinák z gynekologického-pôrodníckeho oddelenia.

Redakciu informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.