Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kraj začal s očkovaním v stredných školách

GALÉRIA
Dátum: 19.09.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 554
Kraj začal s očkovaním v stredných školách

Prístup k vyučovaniu na diaľku stále nemajú všetci.

 

Banskobystrický samosprávny kraj pokračuje v aktivitách na zvýšenie zaočkovanosti a po výjazdoch do najmenej zaočkovaných obcí spustil aj očkovanie v školách. Možnosť dostať vakcínu priamo v škole ponúkol zamestnancom, žiakom aj ich rodinným príslušníkom, v snahe zabrániť scenáru z druhej vlny pandémie, kedy boli deti dlhé mesiace odkázané na dištančné vyučovanie. Očkovanie prišiel osobne podporiť aj minister školstva Branislav Gröhling.

Gymnázium Ľudovíta Štúra vo Zvolene sa stalo dnes prvou školou, v ktorej Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) začal s výjazdovým očkovaním zamestnancov, študentov, aj ich rodinných príslušníkov. Vakcínu priamo v priestoroch školskej klubovne dostala asi tridsiatka záujemcov, prevažne z radov žiakov. Kraj postupne pôjde aj na ďalšie stredné školy, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti.

Robíme všetko pre to, aby sme očkovali tam, kde je to naozaj potrebné. Minulý týždeň sme boli cielene v desiatke najmenej zaočkovaných obcí kraja a podarilo sa nám v nich zvýšiť zaočkovanosť priemerne o viac ako päť percent. Dnes začíname s výjazdovým očkovaním v stredných školách, ktoré boli počas druhej vlny pandémie medzi najviac postihnutými. Nechceme, aby sa zopakovala rovnaká situácia ako v minulom školskom roku, ktorého väčšinu strávili deti izolované od rovesníkov a pri vyučovaní na diaľku,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Očkovanie prišiel priamo do zvolenského gymnázia podporiť aj minister školstva, vedy a výskumu Branislav Gröhling.

Sme vďační za tento nápad a budeme ho podporovať. Keď sa osvedčí, tak ho budeme prenášať aj do ostatných žúp. Som veľmi vďačný za to, že takýmto spôsobom pristupujeme k mladým ľuďom a že im ponúkame na jednej strane argumenty a na druhej strane aj samotnú ochranu," ocenil šéf rezortu školstva.

 

Boj proti hoaxom

Snahou župy je vakcínu dostať čo najbližšie k ľuďom, vysvetľovať a vyvracať hoaxy, ktoré patria k najčastejším príčinám, pre ktoré ľudia očkovanie odmietajú.

Videli sme to minulý týždeň v najmenej zaočkovaných obciach. Veľké množstvo času venovali naše tímy práve vysvetľovaniu a vyvracaniu neprávd, ktoré sa medzi ľuďmi šíria. Očkovanie je jedinou účinnou zbraňou, ktorou môžeme pandémiu poraziť, a my chceme, aby bolo dostupné pre každého, kto oň prejaví záujem,“ doplnil vicežupan.

Podľa jeho slov sa doposiaľ na očkovanie v školách prihlásilo 481 záujemcov, z toho 409 žiakov, 15 zamestnancov a 57 rodinných príslušníkov.

Na takmer všetkých stredných školách, ktoré zriaďuje BBSK, sme nejaký záujem o očkovanie zaznamenali. Boli však aj školy s nulovým záujmom – v okresoch na juhu kraja v princípe kopírujú celospoločenskú situáciu, ide však aj o niektoré školy v okresoch Banská Bystrica či Banská Štiavnica, ktoré majú väčšinu žiakov na internátoch,“ vysvetlil Ondrej Lunter s tým, že mnohé školy požiadali o predĺženie termínu na prihlasovanie a kraj im vyšiel v ústrety.

 

Chýba technika aj internet

So zhoršovaním pandemickej situácie v krajine súvisí aj postupne narastajúce množstvo tried, ktoré sa ocitli v izolácii. Z 59 škôl, ktoré zriaďuje banskobystrická župa, má už jednu či viac tried v karanténe jedenásť.

Napriek našej snahe i financiám od ministerstva školstva, ktoré vlani poskytlo na zabezpečenie dištančnej výučby na našich školách 160 500 eur, stále nemajú k vyučovaniu na diaľku prístup všetci. Urobili sme opakovaný prieskum a z neho vychádza, že 1875 detí stále nemá na dištančné vyučovanie dostatočné technické vybavenie, teda chýba im notebook, počítač, tablet, webkamera alebo slúchadlá. Problém s internetovým pripojením má 1343 stredoškolákov. Najkritickejšia je situácia na školách v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca či Poltár. Tie zároveň patria k najmenej zaočkovaným okresom v rámci celého kraja, či dokonca Slovenska,“ povedal vicežupan Ondrej Lunter.

V to, že školy zostanú čo najdlhšie otvorené, dúfa riaditeľka zvolenského Gymnázia Ľudovíta Štúra Ivetta Vidová: „Naši zamestnanci veľmi rýchlo pochopili, že očkovanie je jedinou cestou, ako ochrániť seba i svojich blízkych. Väčšina pedagogického zboru je zaočkovaná a využili sme hneď prvú možnosť na očkovanie. Aj keď vieme, že nás pred nákazou neochráni na sto percent, priebeh prípadnej choroby je miernejší. Dúfam, že aj vďaka očkovaniu sa nám podarí prezenčne odučiť čo najviac hodín, lebo fyzickú prítomnosť v škole dištančné vzdelávanie nikdy nenahradí.“

Verím, že spoločne dokážeme v tejto veci urobiť ešte viac – či už tým, že sa dáme v čo najväčšej miere zaočkovať a zvíťazíme tak nad vírusom, alebo dokážeme aj v spolupráci s ministerstvom školstva zabezpečiť, aby mali prístup k vzdelaniu za akýchkoľvek podmienok naozaj všetky deti,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Redakciu o tom informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Foto: BBSK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.