Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiarivé šperky aj po rokoch nosenia? Naučte sa o ne správne starať

Dátum: 21.02.2021
Autor: Info Žiar nad Hronom
Počet videní: 778
Žiarivé šperky aj po rokoch nosenia? Naučte sa o ne správne starať

Blyšťivé náušnice, trblietavé prstene alebo okázalé náhrdelníky. Nič nevie podčiarknuť ženskú krásu tak ako šperky.

Lenže aj na ušľachtilých kovoch sa vie podpísať zub času. Striebro časom černie, zlato naopak stráca svoj lesk a drahokamy menia farbu. Prečítajte si, ako sa o šperky správne starať, aby boli zase oslnivé ako v deň, keď ste si ich nasadili prvýkrát.

 

Hlavným nepriateľom šperkov sú všeobecne vlhko a priame svetlo. Či už doma máte zbierku zlatých prsteňov, alebo arzenál bižutérie, základom všetkého je odkladať všetko do šperkovnice. Praktickým organizérom na trblietavé doplnky sú tiež najrôznejšie stojančeky, vďaka ktorým máte šperky na očiach a môžu vám tak robiť radosť, aj keď ich práve nemáte na sebe. Tieto organizéry umiestnite ale vždy do tmavšej časti miestnosti, kam na ne nedosiahnu slnečné lúče. Stále hľadáte šperkovnicu, do ktorej by sa vošla celá vaša zbierka? Na Favi.sk nájdete šperkovnice a stojany všetkých tvarov, farieb a veľkostí.  

 

Tip: Majte v šperkovnici mäkkú handričku a keď do nej šperky na konci dňa ukladáte, rovno ich jemne utrite. Zbavíte ich tak zvyškov potu alebo parfému.

Odkladajte ich na šport aj na varenie

šperkom na kráse uberá voda, pot, prudké zmeny teplôt aj vzduch. Dalo by sa tak povedať, že čím menej ich budete nosiť, tým dlhšie si svoj lesk uchovajú. Bohato ale stačí šperky zložiť pred každou náročnejšou fyzickou aktivitou, počas ktorej sa potíte alebo by ste šperky vystavovali nárazom či vlhkosti.

Chráňte ich pred kozmetickými aj čistiacimi prostriedkami

Chémia všetkého druhu výrazne urýchľuje oxidáciu povrchu kovov. Náhrdelníky, náramky alebo náušnice si preto navlečte až po nanesení parfému, laku na vlasy a ďalších skrášľujúcich prípravkov, ktoré nie sú 100% prírodné. A to sa týka aj drahších kovov, ako je napríklad viac karátové zlato. Čím viac karátov totiž šperk obsahuje, tým je mäkšie a tým pádom náchylnejšie k poškriabaniu. Najšetrnejšie je preto šperky dávať dole a pravidelne čistiť.

S drahokamami zaobchádzajte ako v bavlnke

Drahé kamene sú nielen krásne na pohľad, ale aj krehké a výnimočne citlivé na prudké výkyvy teplôt. Tie môžu zapríčiniť zmenu sfarbenia drahokamu alebo dokonca jeho popraskanie. Obzvlášť chúlostivé sú potom smaragdy, ktoré sú vhodnejšie len pre bežné nosenie.

Ako vyčistiť bižutériu, zlato alebo striebro?

Raz za čas je potrebné šperkom dopriať dôkladnú očistnú kúpeľ v saponáte a teplej vode. Do misky s teplou vodou dajte pár kvapiek umývacieho prostriedku a šperky do nej na dve až tri minúty namočte. Mäkkou kefkou potom vyčistite rytiny, osadené kameňmi i rôzne záhyby na šperku. Nakoniec vaše klenoty opláchnite pod studenou vodou a jemnou handričkou utrite do sucha. Ak sú vaše šperky naozaj zašlé, nechajte si ich v klenotníctve vyčistiť špeciálnym laserom alebo ultrazvukom, ktorý odstráni všetky nečistoty a usadeniny.

 

Šperky vám majú v prvom rade robiť radosť a skrášľovať vás. Tie drahšie preto noste príležitostne a majte v kabelke saténové vrecúško, do ktorého ich môžete v prípade potreby schovať. A nezabúdajte, že šperky by mali byť to posledné, čo si pred odchodom oblečiete, ale tiež to prvé, čo po príchode domov zložíte. 

 

Zdroj obrázku: puhhha / Shutterstock.com

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.